Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Filip & Fredriks trevliga folk på tv

Humorduon Filip & Fredrik gjorde succé med sin film "Trevligt folk" om Somalias första bandylandslag. Nu kommer resten av berättelsen i en ny serie i Kanal 5.

Det är inte lätt att få med allt i en intressant historia när det ska rymmas i bioformat. Därför har Filip & Fredrik gjort en dokumentärserie för tv av hela historien om eldsjälarna i Borlänge som startade Somalias första landslag i bandy. "Trevligt folk deluxe" har premiär i Kanal 5 den 14 januari.

- Det var mycket material som inte fick plats i filmen. Serien är i fem avsnitt, blandat nytt och gammalt. I avsnitt tre är bara 2,5 minuter visade tidigare, allt annat är nytt, säger ena halvan av radarparet Filip och Fredrik, Fredrik Wikingsson.

Tar upp integration

Biofilmen blev enormt hyllad när den kom i början av förra året och fick publikens pris vid filmfestivalen i Hamburg. Filmen har också visats i både riksdagen och i svenska skolor som ett gott exempel på integration.

- Vi tar upp en viktig fråga, integration. Men det är också skratt och mycket känslor. Det är fantastiska människor det handlar om, säger Fredrik Wikingsson.

Strax före jul drabbades initiativtagaren till det somaliska bandylaget, entreprenören Patrik Andersson, av akuta hjärtproblem under en bilresa och vårdas sedan dess på sjukhus. Fredrik Wikingsson avböjer att kommentera händelsen, av respekt för familjen.