Fatta tar kampen till dansscenen

De har kampanjat på sociala medier, med musikvideor och offentliga protester. Nu tar föreningen Fatta upp kampen mot sexuellt våld och för samtycke på dansscenen. I maj blir det två dansföreställningar på Dansens hus i Stockholm.

ANNONS
|

De senaste åren har begreppet samtycke seglat upp som ett viktigt nyckelord i det offentliga samtalet om våldtäkt och sexuella övergrepp. Det är mycket tack vare den ideella föreningen Fatta. Föreningen som de senaste åren jobbat för att få till en förändring av dagens sexbrottslagstiftning, tar nu klivet upp på dansscenen.

- Jag har dansbakgrund och har sett den här problematiken även i dansvärlden, säger den konstnärliga ledaren för projektet, Isabell Stolt.
Fokus på förövarna

Precis som original-Fatta har Fatta Dans samlat in anonyma berättelser om övergrepp och sex som gått över gränsen och låtit dem inspirera föreställningarna.

- Jag var säker på att vi inte skulle få ett enda svar, jag trodde att folk skulle vara rädda för att bli avslöjade. Men det kom ändå in 30 berättelser och det är mycket i en sådan liten bransch. Vi har använt berättelserna som inspiration för att hitta ett tema och en röd tråd. Jag vill sätta fokus på förövarna. Vilka är de och varför händer det. Detta sker främst mitt ibland oss och inte lika ofta i en mörk park, säger Isabell Stolt.

Med dansföreställningarna - som är en del av streetdansfestivalen Urban Connection på Dansens Hus i Stockholm - hoppas man i första hand nå lärare, elever och skolor - och i synnerhet män. Än så länge är dansföreställningarna tänkta som en engångskampanj.

ANNONS
- Vi tar upp maktroller, normer och gruppdynamik och hoppas att de som ser föreställningen börjar prata med sina manliga vänner om hur normen ser ut. Vi är ju ofta inte ens medvetna om att vi agerar efter dem och vi vill jobba förebyggande, säger Isabell Stolt.

Hon tycker att just dans skildrar den här problematiken väl.

- Det är så mycket som ryms i rörelser som inte behöver sägas. När vi jobbar med improvisation händer också mycket. I situationer där samtycke inte finns, finns så många gråzoner. Det är ett effektfullt sätt att lyfta ämnet på, säger hon.
Frustration över lagstiftning

Föreningen Fatta kom till ur en stark frustration över hur dagens sexbrottslagstiftning ser ut och tillämpas. Droppen var den uppmärksammade friande domen 2013 mot de killar som anklagades för att ha våldtagit en flicka med en flaska.

Tillsammans samlade initiativtagarna in anonyma berättelser från personer som varit med om sexuella övergrepp. Berättelserna fick sedan ligga till grund för en låt och en debattartikel. Sedan dess har man jobbat intensivt med att påverka politiker och även startat flera kampanjer för att lyfta frågan.

Ida Östensson är en av initiativtagarna till Fatta. Hon tycker att Fatta har åstadkommit mycket på de två år som har gått.

- Ett av våra mål är att förändra lagstiftningen, och nu har det faktiskt tillsatts en parlamentarisk utredning om samtycke. Sedan har det börjat pratas om samtycke som ett legitimt ord. Det jag saknar är förövarperspektivet, säger hon.

Fatta är en ideell förening som kämpar mot sexuellt våld och för samtycke.

Fatta startades av Ida Östensson från jämställdhetssstiftelsen Crossing Borders och artisterna Cleo, Vanessa Marko och Syster Sol från musikkollektivet Femtastic 2013. Det var efter den friande domen mot de pojkar som stått åtalade för att ha våldtagit en 15-årig tjej med en flaska.

Med hjälp av insamlade berättelser från 150 anonyma personer om sexuella övergrepp släpptes en låt och en musikvideo med artisterna Cleo, Syster Sol, Kristin Amparo och Nasteho Osman. Låten och videon släpptes den 9 september 2013 tillsammans med en debattartikel.

Föreningen har sedan dess dragit i gång ett flertal kampanjer.

2014 startades även Fatta Man som kämpar för en annan sorts manlighet än den etablerade. I mars släpptes en uppmärksammad video till låten "Det börjar med mig" med Adam Tensta, Erik Rapp, Zacke och Parham.

ANNONS