Akademiledamoten och tidigare ständige sekreteraren Peter Englund välkomnar flera av Svenska Akademiens planerade reformer. Arkivbild.
Akademiledamoten och tidigare ständige sekreteraren Peter Englund välkomnar flera av Svenska Akademiens planerade reformer. Arkivbild.

Englund välkomnar Akademiens beslut

Avhoppade ledamoten Peter Englund välkomnar flera av besluten som den hårt ansatta Svenska Akademien tog förra veckan. "De reformer som aviseras där är nödvändiga", skriver han.

ANNONS
|

I ett pressmeddelande i fredags uppgav Svenska Akademien bland annat att man lämnat över advokatutredningen om ledamöternas koppling till den så kallade kulturprofilen till Ekobrottsmyndigheten.

"Jag välkomnar flera av de beslut som Svenska Akademien tog i torsdags och som redovisas i det senaste pressmeddelandet. Ävenså tror jag att de reformer som aviseras där är nödvändiga för att institutionen ska behålla sin relevans, återupprätta sin integritet och fullgöra sina många och viktiga uppgifter. I övrigt har jag för tillfället inga ytterligare kommentarer", skriver Peter Englund på sin hemsida.

"Klokt och viktigt

I pressmeddelandet beklagar Akademien också att man inte vidtog några åtgärder trots att man fick vittnesmål om misstänkta sexuella övergrepp av kulturprofilen i ett brev redan 1996. Akademien slår också fast att man ska se över sina jävsregler och att man måste förstärka sin juridiska kompetens.

ANNONS

Man välkomnar samtidigt de stadgeändringar som kungen aviserade tidigare i veckan om att göra det möjligt att utträda ur Akademien.

"Kungen har fattat ett klokt och viktigt beslut, som jag välkomnar med stor uppriktighet: redan under mina år som ständig sekreterare arbetade jag för en sådan förändring av praxis", skrev Englund i onsdags.

Espmark dröjer

Englund ger dock inga besked om han själv planerar att begära utträde.

Hans kollega Kjell Espmark, som liksom Peter Englund och Klas Östergren meddelade sitt avhopp den 6 april, uppger för Dagens Nyheter att han snart kommer att bestämma sig för om han ska söka utträde ur Akademien. Han hoppas ge besked senare i veckan.

- Vi befinner oss just nu i en väldigt ömtålig situation, men det kommer snart besked. Det är jätteömtåligt just nu, säger han till tidningen.

Tidigare har Klas Östergren meddelat att han sökt formellt utträde.

TT

Fakta: Krisen i Akademien

I november 2017 vittnar 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, med nära band till Svenska Akademien. Han nekar hela tiden till brott och delar av förundersökningen läggs senare ner.

Under hösten får en advokatbyrå i uppdrag att utreda kulturprofilens koppling till ledamöterna.

Utredningen presenteras för Akademins ledamöter och en djup spricka uppstår. Man röstar om uteslutning av ledamoten Katarina Frostenson som har koppling till kulturprofilen.

Den 6 april meddelar tre ledamöter som röstade för en uteslutning — Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren — att de lämnar sina stolar.

Den 7 april skriver Svenska Dagbladet att advokatutredningen visar att det finns skäl att misstänka att sekretessregler brutits vid ett flertal tillfällen, bland annat i samband med Nobelprisöverläggningar. Utredningen rekommenderar också Akademien att polisanmäla kulturprofilens verksamhet för ekonomisk brottslighet, vilket Akademien avblåser med en intern omröstning, enligt Danius.

Den 9 april uppger Dagens Nyheter, som tagit del av Svenska Akademiens advokatutredning, att kulturprofilen har avslöjat namnen på sju Nobelpristagare i förväg. Uppgifterna avfärdas av mannens advokat.

Den 10 april skriver ledamoten Horace Engdahl i Expressen att "Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift".

Den 11 april uppger kungen att han är öppen för att låta skriva om Akademiens stadgar, bland annat vad gäller rätten till utträde. Samma dag konstaterar Nobelstiftelsen att krisen skadar Nobelprisets anseende.

Den 12 april lämnar Sara Danius både posten som ständig sekreterare och sin stol. Även Katarina Frostenson lämnar sin stol. Beslutet att båda lämnar grundar sig i en kompromiss mellan lägren, enligt den tillfällige ständige sekreteraren Anders Olsson.

Den 13 april begär Klas Östergren formellt utträde ur Akademien.

Den 14 april vänder sig över 200 svenska författare i ett upprop mot vad de beskriver som sexism, jäv och maktmissbruk inom Svenska Akademien. I uppropet, som publiceras av GP Kultur, uttrycker de samtidigt sitt stöd för Sara Danius.

Den 16 april anklagar ett hundratal forskare i ett upprop i DN Svenska Akademien för att inte kunna driva institutionen på "ett värdigt och adekvat sätt". I uppropet kräver de också att det förändringsarbete som påbörjades under Danius ledarskap ska återupptas.

Samma dag säger Kjell Espmark till SvD att Horace Engdahl måste lämna sin stol om Akademien ska ha någon framtid.

Den 17 april skjuter Akademien återigen upp sitt planerade pressmeddelande om den aktuella situationen.

Den 18 april meddelar kungen att han ändrar stadgarna i Svenska Akademien så att det blir möjligt att lämna på egen begäran.

Den 19 april begär Akademiledamoten Lotta Lotass utträde ut Akademien. Lotass valdes in 2009 men har inte deltagit i arbetet de senaste två åren.

Den 20 april meddelar Akademien att man överlämnar utredningen till rättsvårdande myndigheter. Ekobrottsmyndigheten bekräftar att man fått in handlingar från Akademien.

ANNONS