Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johan Hammerby: En ovanligt oviss final när Eurovision är som bäst

Flera vinnarkandidater, där Tusse får hård konkurrens.

Så har det då äntligen, efter två långa år, blivit dags för final i Eurovision Song Contest. Men det är inte bara abstinens som gör att jag ser fram extra mycket mot just denna batalj. För första gången på mycket länge är det helt ovisst vem som ska vinna. De flesta år har det ofta funnits en eller ett par tydliga favoriter när tävlingsveckan drar igång, men åtminstone efter semifinalerna brukar det utkristallisera sig vem som är mest segertippad. Ibland trillar favoriter bort under veckan, som Italien 2017, och ibland klättrar otippade kort upp och slåss om segern, som Cypern 2018 eller Ukraina 2016.

Men i år har varken favoriterna fallit eller underdogsen letat sig upp. Det är fortfarande ett sjok av ett tiotal låtar som har en seriös chans att vinna. Flera av dessa är länder som aldrig tidigare har vunnit, och det hade varit så kul för tävlingen om någon av dessa tog hem det. Tanken på en solig vecka på Malta, Cypern eller i Bulgarien lockar verkligen, men Vilnius och Reykjavik kan säkert också ha sin charm. Eller?

Eller varför inte satsa på nån av de gamla rävarna? Frankrike och Schweiz har gått många år utan några framgångar i den här tävlingen, så kanske är det deras tur? Eller varför inte Italien, som de senaste tio åren har varit det mest framgångsrika Big 5-landet, utan att nå riktigt ända fram.

Lägg där till uppstickare som Ukraina eller Ryssland. Jag är inget fan av deras låtar, och känner mig inte så jättesugen på att åka dit nästa år, men segerchans finns absolut.

Sverige då? Jadå, vi finns också med som en potentiell joker som kan ta hem det, men räkna inte med det. Tusse har en bra låt, men i konkurrensen blir det nog för svårt. Dock tror jag att åtminstone jurygrupperna kommer att gilla ”Voices”, så det borde kunna räcka hyfsat långt. Topp tio finns inom räckhåll, och skulle alla tillfälligheter klaffa, och han höjer sin kapacitet jämfört med tisdagens program så finns det en skrällchans till medalj. Och skulle det gå helt åt skogen, så kom ihåg att det finns länder som i stort sett aldrig tar sig till final, så bara där är vi bättre än många andra i den här tävlingen.

Tusse laddar upp inför finalen av Eurovision Song Contest i Rotterdam. Bild: Jessica Gow
Tusse laddar upp inför finalen av Eurovision Song Contest i Rotterdam. Bild: Jessica Gow

En av de stora frågorna inför årets Eurovision var huruvida man ens kunde arrangera det, framförallt smittsäkert. Att genomföra gick, men smittsäkert? Inte helt och hållet. Både Islands delegation och den tidigare vinnaren Duncan Laurence drabbades. Vi får se de närmaste veckorna hur det blir med publiken som har suttit och trängts med varandra på läktarna.

Men bara att se publiken ger en gnutta hopp. Det finns en ljusning i det mörker vi har gått igenom i allt för många månader nu. Det finns en värld där utanför, som vi kommer att nå till så småningom. Och på vägen dit får vi passa på att njuta av det som finns, och där ser jag så mycket fram emot lördagskvällen. Gör era hem till ett Discoteque, höj en miljon röster, gå loco-loco, släpp lös den cypriotiska djävulsdansen, låt adrenalinet pumpa, och voilà - där har ni Eurovision Song Contest när det är som allra bäst!

Startordningen i finalen

1. Cypern: Elena Tsagrinou – ”El diablo”

2. Albanien: Anxhela Peristeri – ”Karma”

3. Israel: Eden Alene – ”Set me free”

4. Belgien: Hooverphonic – ”The wrong place”

5. Ryssland: Manizha – ”Russian woman”

6. Malta: Destiny – ”Je me casse”

7. Portugal: Black Mamba – ”Love is on my side”

8. Serbien: Hurricane – ”Loco loco”

9. Storbritannien: James Newman – ”Embers”

10. Grekland: Stefania – ”Last dance”

11. Schweiz: Gjon's Tears – ”Tout l'univers”

12. Island: Dadi og Gagnamagnid – ”10 years”

13. Spanien: Blas Canto – ”Voy a quedarme”

14. Moldavien: Natalia Gordienko – ”Sugar”

15. Tyskland: Jendrik – ”I don’t feel hate”

16. Finland: Blind Channel – ”Dark side”

17. Bulgarien: Victoria – ”Growing up is getting old”

18. Litauen: The Roop – ”Discoteque”

19. Ukraina: Go A – ”Shum”

20. Frankrike: Barbara Pravi – ”Voila”

21. Azerbajdzjan: Efendi – ”Mata hari”

22. Norge: Tix – ”Fallen angel”

23. Nederländerna: Jeangu Macrooy – ”Birth of a New Age”

24. Italien: Måneskin – ”Zitti e buoni”

25. Sverige: Tusse – ”Voices”

26. San Marino: Senhit feat. Flo Rida – ”Adrenalina”

LÄS MER: Äntligen Eurovision-fest efter två långa år