Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/26

En känslosam Mariette laddar för vinst

Nu gäller det. Mariette från Harplinge inleder lördagens deltävling i Melodifestivalen, och hon gör det med ett stort stöd av folk hemifrån som finns på plats i Malmö arena.

I veckan har Mariette seglat upp som en av förhandsfavoriterna till att gå vidare direkt till finalen på Friends arena. Det märktes tydligt på den presskonferens som hölls under torsdagseftermiddagen. Varje artist fick stå vid ett bord och med en gång bildades den längsta kön vid bord nummer 1. Där stod Mariette och svarade på alla frågor, men hon försökte tänkta bort att hon skulle ha ett favoritskap.

– Jag försöker att inte ta det till mig. Vi har ett nytt team, men det har gått bra. Precis som förra gången har jag nog mer press på mig själv än vad andra har.

Mariette blev en av de sista kvar på presskonferensen. Det är ständigt nya frågor.

Desto lugnare blir det senare under eftermiddagen när HP får träffa sångerskan på tu man hand på hennes hotell. Eller, lugn så till vida att det inte är några andra där. För Mariette har ett pressat schema, där intervjuerna avlöser varandra i en ström som aldrig tycks ta slut. För henne är det bara att hänga med.

– Det på scen har jag full koll på, men allt annat... Det är tur att det finns någon som sköter allt sånt där, berättar hon.

Denna någon heter Ellen Fjaestad, och är presskontakt på Warner music. Vanligtvis brukar det vara flera artister i varje deltävling från sitt skivbolag, men i Malmö är Mariette den enda. Det tjänar alla på, menar Ellen:

– Annars påverkas artisten också, när vi måste gå i väg och ordna med intervjuer för de andra hela tiden. Nu kan vi ägna allt fokus på en person i stället, och det är rätt skönt. Så det är kul för oss också.

Och även Ellen är glad över uppdelningen av arbetsuppgifter, säger hon till Mariette.

– Om jag hade varit artist hade jag tyckt att allt det här vore så jobbigt. Jag kan inte förstå hur du kan vara så lugn.

Det är 25 personer i teamet, och de har hunnit komma varandra väldigt nära, berättar Mariette.

– Vi är väldigt tajta redan. Vi kramas mycket.

Överlag är det mycket känslor i omlopp. Flera gånger under intervjun blir Mariette rörd när hon tänker på vad det här betyder för henne.

– Man har så mycket i huvudet. Nu är jag plötsligt här. Jag vill inte missa något moment, jag vill hinna njuta. Det här håller på i fyra dagar – men förhoppningsvis längre. Det är väl nervositeten som gör det känsligt. Jag är rörd över att få vara med om det här, oavsett hur det går. Det är en vinst, inte bara i själva tävlingsmomentet. Det är ett fint sammanhang, där så många älskar det vi gör.

Till dem som älskar det Mariette gör hör så klart hennes familj och vänner, och det är många av dessa som kommer att vara på plats i Malmö arena. 

– De kommer hit från Halmstad, Malmö, Helsingborg, Göteborg, överallt. Det betyder så mycket, jag har ett otroligt fint stöd. Det kommer att vara väldigt känslosamt att se dem, så jag kommer nog försöka titta in i kameran i stället för deras ögon. Om jag får syn på mitt fadderbarn, sittandes där med sin hemmasnickrade Mariette-skylt... Då kommer jag att börja gråta.

Efter intervjun med HP väntar nästa. Kamratposten. Sedan fler intervjuer, kommunens välkomstmiddag, nästa dag fler rep, intervjuer, taxiresor fram och tillbaka...

Hinner du njuta då?
– Det är så intensivt, man får nästan säga det högt: "fattar ni vad vi är med om? Fan vad kul det här är"

Åter till favoritskapet. För även om Mariette försöker att inte fokusera på det, så sticker hon inte under stol med att hon självklart vill vinna, och hon tror att hon har möjligheten till det.

– Jag tycker att det är ett fantastiskt snyggt nummer. Och det är en bra poplåt, som är mer direkt än "Don't stop believing". 

Just numret sticker ut mycket från övriga deltagare. Fyra dansare svävar som på moln, bokstavligt talat i och med rökmaskinen, och flyger över scenen med hjälp av bungyjumplinor.

– Jag pratade med koreografen Zain Odelstål om han hade några idéer, och han sa att han hade värsta idén. Jag tänkte kanske på något som att ha en viss färg eller nåt, men när han berättade om det här sa jag bara "Ja, jag älskar det!".

Det är bara dansarna som flyger i linorna, men det betyder inte att Mariette inte har prövat.

– Det såg så kul ut, så jag var tvungen att testa. Men jag flög bara fram och tillbaka som en vante, helt okontrollerat. Så sånt lämnar jag över till Lady Gaga och Beyoncé.

Men en bra vinnarlåt ska även fungera utan scenshowen, och Mariette tycker väldigt mycket om buskapet i sitt bidrag.

– Oavsett om den du älskar är nära eller långt bort så finns det en hoppfullhet. Framförallt i dessa mörka dagar måste vi tänka på varandra, våga ge varandra en andra chans. Man måste våga förlåta. Den här texten betyder mycket för mig. Jag har min tanke när jag sjunger den, men jag hoppas att alla kan få hitta sin egen innebörd i texten.

 

Läs även: Kusinerna Mariette och Jenny ska vinna mellon

Fler lokala nöjesnyheter hittar du här