Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det står en orgel på vinden...

Han har spelat inför 59 000 på Nya Ullevi. Göran Fritzon sviktar inte om det blir tal om en ny turné med Gyllene Tider. – Jag får väl damma av den gamla orgeln.

HP GRATTAR… Göran Fritzon, projektledare och egen företagare, som fyller 50 år den 21 april.

Göran Fritzon är född i Halmstad, men flyttade som tvååring till Åled där han växte upp. Studierna på ekonomiska linjen vid Sannarpsgymnasiet avbröts efter två år. Det kom något emellan om man säger så…Gyllene Tider.

Musiken kom tidigt in i Görans liv och han började spela orgel när han var tolv år.

– Jag hade en klasskompis som spelade gitarr och det ville jag också. Min musiklärare Bert Möller och jag pratade om det och då han även hade Micke Andersson som elev ute i Harplinge föreslog han att jag skulle prata med honom.

Sagt och gjort. Grabbarna bildade ett band men Micke var redan då med i Gyllene Tider som ombildats 1979.

– Då tyckte Anders Herrlin att de skulle prata med mig.

Saken var klar. Göran tog sin Farfisaorgel till replokalen i källaren på ålderdomshemmet i Harplinge. Resten är svensk musikhistoria. Gyllene Tider spelade bland annat inför en storpublik på 59 000 på Nya Ullevi i Göteborg.

– Det var publikrekord efter ombyggnaden. Nu har Madonna slagit det, så nu är vi tvåa på den listan.

I mitten av 1980-talet slutade det framgångsrika gänget att lira tillsammans men orgelvirtuosen fortsatte att turnera med Marie Fredriksson, Millas Mirakel och Efva Attling.

Göran Fritzon satsade sedan på en civil karriär och började som lärling på Offset-Repro i Halmstad och var kvar där som scanner-operatör i tio år.

Sedan kom ett framgångsrikt återtåg och de gyllene medlemmarna var återförenade och fansen vallfärdade för att se sina idoler.

– Efter den turnén startade jag en produktionsbyrå inom reklam och trycksaker och efter ett tag blev det hemsidor också. Det håller jag på med ännu men i liten skala.

Göran är projektledare för Tågdagarna i Landeryd samt satsningen Industrihistoria i Nissadalen. I det sistnämnda jobbar han både för Hylte och Gislaveds kommuner.

Saknar du tiden med Gyllene Tider?

– Det har varit en fantastisk resa att få vara med om det. Jag skulle göra det igen om det skulle bli snack om en turné eller platta, men jag går inte och tänker på gruppen varje dag. Om det blir som Återtåget eller GT 25, 2004, skulle jag hoppa på direkt för vi hade så roligt. Det är få förunnat att få vara med om sådana upplevelser som vi haft.

Per Gessle har i intervjuer i både radio och tv sagt att det inte alls är omöjligt med en ny sväng med sitt gamla gäng.

– Vi får se. Han håller ju på med Roxette. Det är ingenting som är bestämt, men jag är positiv till det. Jag får väl damma av den gamla orgeln.

Elorgeln köpte han i mitten av 1970-talet av en dansbandsmusiker i Sennan.

– Den var begagnad och fick en liten översyn inför turnén 2004.

Klenoden står på Görans vind och väntar på att få ut och luftas.

Fler lokala nöjesnyheter hittar du här