Jonas Cramby.  Bild: Li Winther
Jonas Cramby. Bild: Li Winther

”Det är svårt att få till den rätta balansen”

Jonas Cramby är aktuell med boken ”Mackor” som släpps senare i april.

ANNONS
|

Hur blev mackan till, historiskt sett?

– Nångång på 1700-talet stoppade Earl of Sandwich kallskuret mellan två brödskivor för att kunna äta samtidigt som han spelade poker. Det blev stor succé och var väldigt praktiskt. På något sätt kan man säga att mackorna är den första moderna rätten. I dag äter vi på stående fot eller vid skrivbordet. Mackor är inte heller någon finmat utan folklig matkultur.

Hur fick du idén om att skriva en bok på temat?

– När man varit ute och rest inser man att mackor är en sjukt bra lunchrätt. Vi har inte den kulturen i Sverige. Här käkar vi frukostmackor men som lunchalternativ finns mest dåliga ciabattas. Jag ville skriva en bok om allt annat som finns därute.

ANNONS

Hur många mackor åt du under processen?

– Jag var i New York, som är ett slags mackmecka. Där käkade jag mig igenom deras klassiska mackor under en långhelg och åt tre, fyra om dagen i fyra dagar. Det var en stor variation, så det var inte så jobbigt. Det finns ju allt från frukostmackor till pork buns eller baos som nästan är som tacos. Det var inte som att äta fyra hamburgare om dagen.

Har du blivit kräsen?

– Ja, det var jag redan innan. De flesta slarvar och tar det inte på allvar. De tror att det bara är att bre och lägga på lite grejer, men det är svårt att få till den rätta balansen mellan bröd och fyllning. På en tallrik kan du styra hur mycket sås, syra och grönsaker du vill ha på gaffeln, men i mackan måste varje bett vara perfekt. Det är svårare än vad man tror. Till vardagsfrukosten äter jag mackor som alla andra med ost och Bregott, men den perfekta mackan har balansen mellan syra, sötma, crunch, mjukt och bra fördelning mellan kött och grönsaker. Jag tycker inte att jag är nördig. Man vill ju att mackan ska vara så bra som möjligt, annars är det en bortslösad måltid.

ANNONS
ANNONS