Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Deportees inväntar undergången

Fyra år har gått sedan succén med "Islands & shores". I höst är Umeåbandet Deportees tillbaka med sitt femte album. Med en katastrof under uppsegling.

Det kan vara förlamande att göra succé. Det vet Deportees som har tagit fyra år på sig att släppa nytt efter framgången med förra albumet "Islands & Shores". Men den 7 augusti släpper bandet nya singeln "Love me like I'm gone" och i oktober kommer albumet "The big sleep". Än en gång har de gjort en skiva med politisk klangbotten, något som märks redan på omslaget med sin oroande ovädershimmel över obekymrade strandbesökare.

Deportees sångare och låtskrivare Peder Stenberg har nyss kommit till vårt möte från ett mer bokstavligt oväder. Med droppande hår kommenterar han albumets omslag.

- Vi fick bilden av en bekant och tyckte att det var så fantastiskt hur livet på stranden fortgår under den oerhört oroväckande himlen utan att någon reflekterar över det. Det är ju en hyfsat enkel symbolik som vi berör tematiskt på flera låtar på nya plattan. - Det känns som att vi är så inbäddade i alla intryck omkring oss, all kommunikation och all konsumtion, att undergången känns främmande. Samtidigt har vi en ekonomi där allt fler äger nästan ingenting och några få äger allt mer, säger han.

Ingen domedagsskildring

Men någon domedagsskildring vill han inte kalla albumet. Det handlar mer om en reflektion kring hur vi människor (inte) hanterar att världen omkring oss, kanske, faller samman.

- Oavsett om vi pratar om ekonomisk ojämlikhet eller miljöförstöring så är det så många röster som hörs att det inte förmår penetrera folks världar. Man är på stranden och allt är som vanligt, men ändå håller världen på att rasa, säger han.

Åren efter "Islands & shores" har varit händelserika. Ett par av bandmedlemmarna har fått barn och några har ägnat sig åt andra musikaliska projekt. Trummisen Thomas Hedlund har till exempel turnerat med franska Phoenix medan gitarristen Anders Stenberg har spelat med Lykke Li. Men framför allt tog det tid att hitta tillbaka till inspirationen.

- Det finns ett citat av mig från 2012 då jag sa att vi skulle släppa nytt snabbt. Vi hade ett sorts kreativt zenit då. Men nu blev det inte så för inspiration är en lynnig kraft. "Islands & shores" var en så konstnärlig framgång för oss så vi ville vara säkra på att vi skulle överträffa oss själva. Jag inbillar mig att folk förväntar sig det av oss, säger Peder Stenberg. - Tidigare har vi också kunnat ta avstamp i det vi inte var nöjda med på tidigare album. Nu var det annorlunda, för på "Islands" lyckades vi. Så det blev en annan typ av jakt, fortsätter han.

Grizzly Bear och Amason

Resultatet bär det typiska episka Deportees-soundet. Men anslaget är mindre direkt och mer sökande. Gitarristen Anders Stenberg berättar att medlemmar från amerikanska Grizzly Bear och svenska Amason bidragit musikaliskt på nya albumet.

- Det är kul att få andras infallsvinklar på sin musik, det är så att man blir förvånad över sin egen musik lite grann. Man får nytt blod in i systemet.