Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dansband i helgen i Ullared

Peter Strandberg började som jazztrummis, men till helgens stora dansbandsfestival i Ullared får han fixa allt från glidpulver till tältresning.

För andra året i rad arrangeras En kväll i juni på Hedevi idrottsplats i Ullared. I dag, fredag, bjuder Lasse Stefanz och norskan Anne Nørdsti upp till dans och i morgon, lördag, står Arvingarna och Larz-Kristerz för de svängiga tonerna.

Den nye festivalgeneralen Peter Strandberg från Falkenberg har en brokig bakgrund i musikbranschen. Han började som jazztrummis och har bland annat spelat med Friends, som vann Melodifestivalen 2001 med Lyssna till ditt hjärta.

– Jag har en ganska bred palett. Jag spelar själv som frilansmusiker, har arbetat som trumlärare och arrangerar konserter och turnéer. När det kommer till musik har jag nog provat på allt, säger Peter.

Det känns som att det är en lång musikalisk resa från jazz till att arrangera dansbandskvällar, för det är ju något av en utskälld genre?

– När jag var yngre hade jag inte så höga tankar om dansband. Jag tyckte att det var töntigt och mesigt. Men innan jag kom med i Friends var jag ute och spelade med Thor-Erics under åtta månader. Efter det har jag den största respekt för dansbandsmusiker och slitet de utsätter sig för, säger Peter.

Numera tycker han inte att genren är särskilt viktig.

–  Det spelar egentligen ingen roll om man spelar rock, jazz eller dansbandsmusik. Oavsett om man spelar för tre personer på ett litet ställe eller för 10 000 på Liseberg, är det mötet med publiken som ger mig energi.

2014 sålde En kväll i juni slut och en del besökare blev utan biljett.

– Vi har sålt fler biljetter i år än förra året samma tid, så vi rekommenderar förköp, säger Peter.

I år har festivalen en maxkapacitet på 4 500 besökare. Nytt för i år är att arrangörsbolaget Demo Group lägger in trägolv i hela det 1 000 kvadratmeter stora danstältet.

– Det rätta glidet är en viktig grej för dansarna. Att strö ut kaffe är en beprövad metod, men vi har säkrat upp med så kallat danspulver, Glatti heter det, säger han.

Man har också sett till att restaurangtältet har fem gånger så stor yta som förra året.

– Ullared är en optimal plats för det här. Gekås är känt som ett ställe dit vanliga Svenssons kommer och handlar och det är en kategori människor som likt jag själv gillar dansband. Jag brukar skämta om att vi är den största festivalen som kombinerar dans och shopping.

Fler lokala nöjesnyheter hittar du här