Jenny Colgans nya bok handlar om att komma tillbaka till en plats och göra det bästa av en situation. "Det handlar om att se livet från den ljusa sidan", säger hon.
Jenny Colgans nya bok handlar om att komma tillbaka till en plats och göra det bästa av en situation. "Det handlar om att se livet från den ljusa sidan", säger hon.

Colgan: "Folk skickar mig bilder på limpor"

Hon skriver om bakelser, förälskelser och snälla människor. Nu är feelgood-drottningen Jenny Colgan tillbaka med ännu en bok om vardagen på den lilla skotska ön Mure.

ANNONS
|

Hon har berättat om det lilla bageriet på strandpromenaden och den lilla bokhandeln runt hörnet. Nu återvänder Jenny Colgan till den lilla ön i havet. Hennes feelgood-böcker har sålt i miljoner exemplar. Men på besök i Stockholm berättar hon att hon aldrig drömde om att bli just författare.

- Jag var intresserad av olika kreativa saker. Jag flyttade till London som ung och mötte folk som ville bli skådespelare och komiker så jag blev inspirerad. Jag kom från en liten stad och tänkte att det inte var något för mig. Men alla sade "varför inte försöka".

ANNONS

Jenny Colgan försökte sig på både skådespeleri och ståuppkomik, innan hon hittade rätt. Numera njuter hon av sin skrivande vardag – i ett skotskt slott där hon bor med sin familj.

- Det finns massor av spindlar. Och det är kallt! skämtar hon, men erkänner snart att hon har tur, livet där är gott.

Flyttade hem

Huvudpersonen Flora Mackenzie dök upp i "Sommar på den lilla ön i havet". När hennes mamma blev sjuk gav hon upp sitt stressiga liv i London för att åka hem till en vindpinad ö i Skottland. Det är ett öde som hon delar med sin skapare. Jenny Colgan bodde utomlands i 25 år, i bland annat Frankrike, Nederländerna och Los Angeles.

- Jag ville skriva om hur det var att komma hem. När jag reste iväg var jag ung och ville se världen och sen inser man att det finns mycket bra där man kommer ifrån också. Familjebanden och banden till samhället blir viktigare när man blir äldre, säger hon.

ANNONS

I uppföljaren har Flora blivit ihop med sin drömman Joel, men hans tuffa uppväxt gör att de har svårt att komma nära varandra. Jenny Colgan tröttnar aldrig på att skildra förälskelsefasens magi – medan lyckliga äktenskap inte intresserar henne.

- Tiden när man är väldigt bekväma tillsammans och mest pratar om huruvida barnen har fått på sig stövlarna, det är trevligt, men inte så dramatiskt, säger hon och skrattar.

Firar snällheten

Hon fyller sidorna med fester, hundar och bakverk – i slutet finns recepten. Läsarna brukar till och med skicka bilder på sina limpor till henne, berättar hon. Men främst är det vardagens dramatik Jenny Colgan vill fånga.

- Människor som försöker komma överens eller som letar efter kärleken är alltid intressanta, för det är universellt. Alla kommer inte att bevittna ett mord eller resa till rymden men de flesta av oss kommer att välja någon som vi vill leva våra liv med. Det är en av de mest dramatiska saker vi gör, säger hon.

ANNONS

Hennes universum befolkas av personer med goda avsikter.

- Det finns mycket snällhet i mina böcker. När man läser nyheterna är de oftast så hemska men om man tänker på sina egna vänner och familj ser man många som gör gott. Jag vill vara ett motgift till nyheterna.

Men är det alltid vänligt i ett litet samhälle? Jenny Colgan gillar själv gemenskapen, men förstår att inte alla kan känna samma självklara tillhörighet.

Geografins lotteri

Både gaypar och flyktingar bemöts dock med vänlighet i boken. Den stilige syriske läkaren Saif har flytt kriget och på den lilla ön försöker han återförenas med sin familj.

- Skottland öppnade sig mot flyktingar från Syrien, vilket stoppades av regeringen i London. Det tycker jag är synd. Många av dem som tog sig ut från kriget var medelklass. Det är folk precis som vi, som bara befann sig på en hemsk plats, säger Jenny Colgan och pratar om hur fruktansvärt det är med geografins lotteri.

ANNONS

Flyktingarna i Skottland var tvungna att flytta till platser som led brist på yngre människor. Där togs de emot med öppna armar, menar Colgan. Så ser mottagandet inte ut generellt i Europa. Är det här drömversionen?

- Ja, så klart. Men ibland är det såhär, saker slutar inte alltid dåligt, biter hon av, stundtals kortfattad.

Jenny Colgan exemplifierar med en berättelse ur livet:

- Jag var på en av de skotska öarna förra året, och där hade en syrisk familj öppnat en kakbutik. Det är precis vad jag skulle skriva om! De har till och med målat den rosa – precis som personerna i mina böcker skulle göra.

TT

Fakta: Jenny Colgan

Född: 1972

Bor: Skottland, norr om Edinburgh

Familj: Maken Andrew, två söner (14 och 11 år) och en dotter (9 år). Två hundar.

Läser: "Jag läser allt. Nu är jag besatt av polarexpeditioner. Men jag gillar allt, Marian Keyes älskar jag, och Jojo Moyes och Sophie Kinsella."

Bakgrund: Har skrivit ett tjugotal romaner. Hon är också serietecknare och ståuppkomiker, samt manusförfattare till science fiction-serien "Doctor Who". I Sverige är hon mest känd för serien "Det lilla bageriet på strandpromenaden".

ANNONS