Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/5

Carina Nyberg brinner för gemenskap vid teatern

Att skapa något tillsammans med andra, är den främsta drivkraften för Carina Nyberg.
Hon har spelat revy och jobbat med barn i teatergrupper i många år, och är en glödande eldsjäl.

Det har hon numera papper på, efter eldsjälsgalan på Halmstads teater onsdag 12 februari.

Carina var en av dem som belönades, och hon blev djupt berörd.

– Jag är glad att jag fick besked om priset några dagar i förväg, så att jag hann tänka på vad jag skulle säga på scenen – när jag tackade för utmärkelsen.

Vad sa du?

– Att jag var glad att många nominerat mig, att de uppskattar det jag gör och att det är väldigt många fler som har del i mitt pris. Jag har i hela mitt liv gillat att göra saker med andra och uppleva gemenskapen. Att få se barn och ungdomar utvecklas tillsammans med vuxna är magiskt.

Det säger Carina som ser oförskämt pigg ut när jag träffar henne – men så har hon också precis varit på skidsemester i italienska Cavalese.

Väl hemma får hon ladda om för att de två närmaste helgerna spela de fyra sista föreställningarna av "On the edge" på Halmstads Teater. Det är humorshowen som föreningen Göörglad sätter upp i år, efter att i många säsonger ha spelat revy.

– "On the edge" är annorlunda, den bygger inte lika mycket på karaktärer där kläderna är viktiga. Vi driver en del med oss själva och vågar lite mer, både när det gäller humor och allvar.

Carina har spelat revy med Göörglad sedan 2010 (gruppen fick HP: s kulturstipendium 2016), och hon har lett barngrupper vid Hallarnas skådespelarlag i ett decennium.

– Det var jag och Paulina J Gustafsson som började med en grupp, men genom åren har allt fler barn tillkommit och i dag är vi sex ledare och har tre grupper, säger Carina.

I somras tog hon och en annan teaterledare, Reni Petersen Ndoye, ett stort steg: de satte upp "Peter Pan" på Laxön.

– Det var väldigt många inblandade, när jag skulle beställa mat till alla vid premiären var det femtio personer.

Du och Reni både regisserade och producerade "Peter Pan". Det måste ha varit en del att göra.

– Ja, det var otroligt många timmars jobb utan lön. Men vi hade roligt och fick så mycket glädje, kärlek och gemenskap tillbaka. Dessutom blev pjäsen en succé.

Carina växte upp i småländska Grimslöv och spelade gärna teater i skolan.

– Jag slutade i gymnasiet och det blev en rätt lång paus. Men jag flyttade till Halmstad 1997 och efter några år kom jag igång igen. Jag hade nog haft en längtan till scenen hela tiden, men den hade varit vilande.

Nu kan man lugnt säga att Carina vilar betydligt mindre, men för närvarande är det lite ovisst vad hon ska göra – på flera plan.

– I det civila har jag länge arbetat inom rekrytering och bemanning. Nu ska jag ha ett nytt jobb och vi får se vad det blir.

– Och på scenen är det också lite oklart. Vi i Göörglad har inte riktigt bestämt vad som blir nästa projekt – men något kul blir det.

En sak står dock klar för Carina och hennes kollega Reni.

– Vi vill sätta upp en stor barn- och familjeföreställning, liknande "Peter Pan", sommaren 2021. Man måste börja förbereda sig tidigt för att det ska bli bra,

Carina pratar bland annat om att hitta "nyckelpersoner".

– Det kan vara scenbyggare, kostymör eller musiker. Det gäller att få de rätta och det räcker inte att de är duktiga. De måste även vara snälla och lätta att samarbeta med, så att vi har roligt tillsammans.

Ur juryns motivering

"Genom sin energi och kunskap får hon barn, ungdomar men även vuxna att hitta till teaterns värld. På ett outtröttligt sätt leder hon barn- och ungdomsgrupper att utvecklas och genom sina upptåg och fantasi får hon föreningens medlemmar att känna sig som de viktigaste människorna i världen. Ingenting är omöjligt för henne och hon kan konsten att få med sig sin omgivning. Hon var starkt bidragande till att teaterföreställning Peter Pan på Laxön i Halmstad sommaren 2019 blev en stor succé".

Carina Nyberg

Ålder: 47 år.

Familj: Sonen Pontus, 21, sambon Kalle (som hjälpte till med scenografi i "Peter Pan") och bonusbarnen Oscar, 24 och Klara, 21.

Bor: Haverdal.

Gör: Affärsområdeschef/säljare.

Aktuell: Carina blev en av årets eldsjälar. Hon spelar med i de sista föreställningarna av Göörglads "On the edge" på Halmstads teater 29 februari, 1, 6 och 7 mars.

Fler lokala nöjesnyheter hittar du här