Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Carole Cadwalladr avslöjade Cambridge Analytica. Nu tilldelas hon Stieg Larsson-priset. Arkivbild.

Cambridge Analytica-avslöjare prisas

Årets vinnare av Stieg Larsson-priset är brittiska journalisten och författaren Carole Cadwalladr, för sin ledande roll i Cambridge Analytica-avslöjandet.

Med hjälp av visselblåsaren Chris Wylie visade Carole Cadwalladr hur analysföretaget Cambridge Analytica sålt Facebookdata till Donald Trumps valkampanj 2016, vilket påverkade det amerikanska presidentvalet.

Nu prisas britten med Stieg Larsson-priset för sitt modiga arbete som "bidragit till att stärka allmänhetens kunskap om och demokratins motståndskraft mot de extrema krafter som otillbörligen försöker påverka demokratiska val och processer runtom i världen" enligt juryns motivering.

- Jag blev väldigt upplyft, tacksam och rörd av samtalet från Stockholm eftersom det hade varit en hemsk morgon där våra jurister berättat att jag hade blivit polisanmäld av affärsmannen Arron Banks som bland annat finansierat en brexit-kampanj och Nigel Farage. Så stödet från Sverige betyder väldigt mycket, säger Carole Cadwalladr glatt till Dagens Nyheter.

Cadwalladr gillar Stieg Larssons ”Millennium”-böcker och drar en parallell till sitt eget arbete:

- Vårt samarbete påminde om det mellan Mikael Blomkvist och Lisbeth Salander. Jag är den ohippa medelålders reportern som jobbar tillsammans med den färgstarka karaktären som är väldigt nere med internetvärlden, säger Carole Cadwalladr skämtsamt till DN.

Stieg Larsson-priset på 200 000 kronor instiftades 2009 till minne av den avlidne "Millennium"-författaren och journalisten Stieg Larsson.

Förra året gick priset till den tyska demokratiaktivisten Claudia Dantschke.