Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Avicii. Arkivbild.

Blandade reaktioner på Aviciis släpp

Aviciis postuma singel "SOS" har nått världens öron. Med blandade reaktioner som följd.

"SOS", Tim "Avicii" Berglings singel som släpps nästan precis ett år efter sin upphovsmans död, lades ut på nätet klockan 21 på onsdagskvällen. Dagen efter har över 1,2 miljoner lyssnat på låten på Youtube , medan lyssningssiffrorna för Spotify ännu inte är släppta.

Från musikkritikerhåll är reaktionerna blandade. Men de flesta försiktigt positiva och en sak är de flesta överens om: att släppet är en stor händelse som ska behandlas med vördnad och respekt.

Utomlands konstaterar Variety att "SOS" är en "distinkt Avicii-låt", medan Rolling Stone skriver att singeln innehåller en smidig popslinga men att det finns något bittert, tillbakahållet och outtalat i texten.

Nya element

Billboard anser att den förhållandevis korta låten (2,38 minuter) håller sig till Aviciis patenterade melodiska låtstruktur och synthsound även om den blandas upp med nya element och dancehall-beat.

Svenska kritiker är överlag positiva men saknar den sista handpåläggning och det klimax som brukar känneteckna Aviciis låtar.

Aftonbladet ger singeln två plus och tar upp svårigheten i att vi inte vet hur eller vad perfektionisten Avicii själv hade ändrat på, stoppat eller gjort om. Tidningen konstaterar att låten kanske främst är ett sorgearbete och att den är svår att bedöma med tanke på omständigheterna.

"SOS är lite mer försiktig än vi är vana att höra honom. Låten är bara två och en halv minut lång och crescendot stannar upp halvvägs och blir inte den urladdningen som varit Aviciis signum", skriver SVT:s recensent och får medhåll av DN som anser att låten slutar abrupt, men konstaterar att den ändå är "känslig, lekfull och elegant".

Ger hopp

Svenska Dagbladet ger singeln högt betyg och konstaterar att det inte går att lyssna på den utan att ta in den "ändlöst svarta sorg" Avicii lämnat efter sig, men att den nya musiken ändå ger den hopp i sin "självklara hittighet".

Expressen anser att låten känns ofärdig men att Aviciis arv ändå förvaltas väl i låten. ”På ytan är ’SOS’ en kärlekssång men i dag är det svårt att inte se fler lager i texten”, skriver tidningens recensent.

Alla intäkter från "SOS" och kommande albumet "Tim" (som släpps i juni) går till välgörande ändamål, så som suicidprevention, biståndsverksamhet och hotad natur.

Rättad: I en tidigare version av texten förekom en felaktig uppgift om låtens längd.