Sara Stridsberg och Klas Östergren är de enda ledamöter som formellt har begärt utträde ur Svenska Akademien hittills, säger Anders Olsson, tillförordnad ständig sekreterare i Akademien. Arkivbild.
Sara Stridsberg och Klas Östergren är de enda ledamöter som formellt har begärt utträde ur Svenska Akademien hittills, säger Anders Olsson, tillförordnad ständig sekreterare i Akademien. Arkivbild.

Bara Stridsberg och Östergren har begärt utträde

Akademien måste förstärkas med fler ledamöter – och det snabbt. Men hittills har bara två ledamöter begärt utträde, avslöjar den tillförordnade ständige sekreteraren Anders Olsson för TT.

ANNONS
|

Med åtta ledamöter frånvarande från arbetet i Svenska Akademien är den ärevördiga institutionen starkt försvagad. Situationen har komplicerats av att stadgarna från 1786 stipulerar att ledamöterna är valda på livstid – och man har hittills inte formellt kunnat frånsäga sig uppdraget. När krisen i Svenska Akademien uppstod ryckte dock kung Carl XVI Gustaf in för att rädda situationen. Den 2 maj ändrade han stadgarna, så att det nu formellt är möjligt att lämna institutionen på egen begäran.

Nya inval i år

Anders Olsson betonar vikten av att snabbt välja in nya ledamöter och bekräftar att det troligen kommer att ske i år.

ANNONS

- Det hoppas jag verkligen. Vi strävar ju efter det, att få en rad nya inval redan i år.

TT: Hur mycket har ni talat med de ledamöter som har lämnat arbetet i Akademien?

- Det har varit en av mina viktigaste uppgifter som tillförordnad sekreterare att hålla kontakten med dem som lämnat Akademien och få dem tillbaka i arbete. Det hände väldigt mycket i våra stridigheter, våra intensiva diskussioner under våren som gjorde att de här besluten togs mycket hastigt. Jag har förhoppningar om att flera av dem som har hoppat av ska komma tillbaka.

Väntar på besked

Hittills är det alltså bara Sara Stridsberg och Klas Östergren som har lämnat in en formell begäran om utträde ur Akademien. Anders Olsson väntar ännu på definitiva besked från Peter Englund, Kjell Espmark, Sara Danius, Katarina Frostenson, Kerstin Ekman och Lotta Lotass (de båda sistnämnda har dock varit frånvarande från Akademiens arbete i flera år).

ANNONS

TT: Har inte Lotta Lotass begärt utträde formellt?

- Jag vill låta det vara osagt för det är inte helt klart hur det är med hennes utträde, svarar Anders Olsson.

Stark kritik har riktats mot de uttalanden som har gjorts offentligt av enskilda ledamöter, exempelvis den debattartikel som skrevs av Horace Engdahl i Expressen där han kallade Sara Danius för den sämsta ständiga sekreteraren sedan 1786. Kunde den förtroendekris som Akademien har drabbats av ha minskats om ledamöterna hade lagt mer band på sig? Anders Olsson vill inte svara på den frågan, men konstaterar att stämningen bland de kvarvarande tio ledamöterna är god just nu.

- Det var länge sedan vi hade så lugna och konstruktiva möten, det vill jag gärna framhålla, som just de här sista veckorna.

"Ny och stark akademi"

TT: Beror inte det på ett ni är en mycket mer homogen grupp nu än tidigare?

ANNONS

- Det beror framför allt på att vi har stakat ut en ny linje framåt. Vi har tagit in experter utifrån när det gäller just förnyelsen av organisationen och när det gäller vårt sätt att se på vårt kommande arbete, inte minst när det gäller utträde, inval och så vidare. Vi ska skapa en ny och stark akademi.

TT: Det är inte så att du tycker att det är skönt att bråkmakare som Sara Stridsberg, Klas Östergren och Sara Danius har försvunnit från församlingen?

- Jag hade gärna velat ha dem kvar och det har jag sagt till dem också. För mig var det en överraskning att till exempel Sara Stridsberg begärde utträde. Jag tyckte att vi hade kommit väldigt långt i våra diskussioner tillsammans. Vi hade verkligen behövt dem i det här läget.

TT

ANNONS