Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
”Det är uppenbart att hallänningarna tycker om att skriva”, säger litteraturutvecklare Nina Katarina Karlsson som sitter med i juryn för novelltävlingen.

Var med i HP:s novelltävling – skriv om utanförskap!

Hela Halland ska inte bara läsa, utan också skriva. Nina Katarina Karlsson, litteraturutvecklare vid Region Halland, berättar om den novelltävling som drar i gång den 1 februari.

Berätta lite mer om tankarna bakom.

– Sedan ett par år jobbar vi – Region Halland, folkbiblioteken, Hallandsposten och Hallands Nyheter – med en satsning som heter Hela Halland läser. Förra året var temat lyrik och då utlyste vi en dikttävling. Det blev succé, över 300 bidrag kom in, och därför känns det helt rätt att gå vidare med en novelltävling. Hallänningarna tycker uppenbarligen om att skriva!

Hur ser upplägget ut?

– Man skriver sin novell och mejlar den till Hallandsposten. Vi öppnar ”slussen” 1 februari och stänger den 4 mars. Sedan är det en jury som utser vinnarna. Vi har två klasser, en för dem över 20 år och en för dem som är under 20. Sex vinnare utses, och förstapristagarna i varje klass blir porträtterade i HP och HN – och de får också sin novell publicerad i de båda tidningarna. De får dessutom ett presentkort på 1 000 kronor i en bokhandel.
Övriga pristagare publiceras på HP:s och HN:s sajter och får presentkort på en mindre summa.

Temat är utanförskap. Vad ligger bakom det valet?

– Årets böcker i Hela Halland läser är Thom Lundbergs prisbelönta roman ”För vad sorg och smärta”, samt ”5768 visningar på Youtube” av Ralf Novák-Rosengren och Anita Santesson, som vann Barnens romanpris 2014.

Båda böckerna tar upp resandefolkets och romernas utanförskap, men vi ville inte göra temat för novelltävlingen alltför smalt. Så det kan handla om mobbning, att inte passa in, att sakna vänner, att komma ensam till ett nytt land – det är upp till skribenten.

Som litteraturutvecklare, har du några bra tips för de tävlande?

– Kanske att man måste tänka på att en novell är en koncentrerad berättelse, där man på ett begränsat antal tecken – vi har satt 5 000 tecken som gräns i tävlingen – ska få med en början, en handling och ett slut. Ett tips är att läsa andras noveller, det finns väldigt många bra, exempelvis Hjalmar Söderbergs Historietter. Och om du bor i södra Halland och är 10-20 år kan du delta i den skrivarcirkel som arrangeras på Stadsbiblioteket i Halmstad och där du kan få ett antal konkreta tips.

Vilken är din egen favoritnovell?
– Hm… Det får nog bli en som finns i Historietter, ”En herrelös hund”. Den handlar om en hund som mister sin husse och känner stor saknad. Det är en oerhört sorglig men vacker liten historia, som jag tror att alla kan ta till sig, oavsett ålder.