Ted Stenström debuterar med ”Drömmegården”

Inspirationen har han hämtat från sin egen bakgrund som adopterad från Korea – och från sitt yrkesliv som socionom. 29 mars ger Ted Stenström från Halmstad ut debutromanen ”Drömmegården”.

ANNONS
|

Vi ses på ett kafé i Halmstad. Över en smoothie på coronasäkert avstånd berättar Ted Stenström, 49 år, om hur det känns att ge ut sin första bok:

– Nu är det mest de nervösa känslorna som tagit över. Tänk om folk kommer tycka att det är skit?

”Drömmegården” handlar i korthet om Tom och David, som båda två är adopterade från Korea. Tom är missbrukare och har hamnat på ett behandlingshem i Norrland. Här jobbar David, och mellan de två männen utvecklas en vänskapsrelation.

Ted beskriver boken som spännande och gripande, men det är absolut ingen deckare. Snarare ligger fokus på identitet, relationer och ursprung.

ANNONS

– Det ska visa sig att bokens två huvudpersoner har mycket gemensamt, trots att de har så enormt olika bakgrunder och trots att de hanterat sitt identitetssökande på väldigt olika sätt, säger Ted och fortsätter:

– Parallellt med vad som utspelar sig på behandlingshemmet får vi följa deras olika livshistorier, allt vävs samman.

Även om jag kan relatera till vissa av mina karaktärers känslor är jag noga med att poängtera att boken inte handlar om mig.

Hittebarn från Korea

När det handlar om identitetssökande vet Ted vad han pratar om. Själv är han ett hittebarn som kom till Sverige från Korea när han knappt var ett halvår gammal.

Under tonåren kände han sig ibland vilsen; om de biologiska föräldrarna har det aldrig funnits någon information. I vuxen ålder har sökandet och funderingarna snarare blivit till en acceptans om att aldrig få veta.

– Även om jag kan relatera till vissa av mina karaktärers känslor är jag noga med att poängtera att boken inte handlar om mig. Jag inte är någon av personerna i boken. Absolut inte.

Ted är uppvuxen i Trelleborg och har därefter bott på olika platser i Sverige – och jobbat med många olika saker. När han var yngre arbetade han en del med teatergrupper i Göteborg, innan det blev en utbildning till socionom.

Numera jobbar han inom frivården i Halmstad. Här är han också bosatt tillsammans med sin familj sedan 2007.

ANNONS

– Jag möter många människor med sämre förutsättningar i mitt jobb. Genom att korsa många olika berättelser har mina fiktiva karaktärer skapats.

Jag vill gärna skriva mer, sen får vi se om det blir av. Exakt vilken typ av bok det skulle bli så fall vet jag inte, men det blir i alla fall inte någon feelgood-roman.

Vill öka förståelsen

Ted säger att människors utsatthet fungerat som en drivkraft under skrivandets gång. Han vill öka förståelsen för att livet inte alltid är så enkelt.

– Det finns så många som är klienter jämt, som alltid är i kontakt med myndigheter. De här människorna förtjänar också att synas, ta plats och bli förstådda.

Arbetet med boken inleddes för nästan tio år sedan. Då föddes själva idén. Under resans gång har mycket kastats eller skrivits om. Romanen skickades till flera olika förlag, varav två nappade. Ted slöt avtal med ett av dem, Ekström & Garay, för ungefär ett år sedan. Boken har nu tryckts i liten upplaga.

Om det blir några fler böcker framöver återstår att se.

– Jag vill gärna skriva mer, sen får vi se om det blir av. Exakt vilken typ av bok det skulle bli så fall vet jag inte, men det blir i alla fall inte någon feelgood-roman. Det är inte min grej.

Bild: Roger Larsson

Ted Stenström

Ålder: 49 år.

Bor: I Halmstad.

Familj: Sambo och två barn.

Gör: Programledare inom frivården i Halmstad.

Intressen: ”Vågsurfing är min stora grej.”

ANNONS