Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Deckarkung. Många har mist livet i Staden, den fiktiva ort som även är spelplatsen för Björn Hellbergs nya roman "Likspett". Huvudpersonen, kriminalkommissarie Sten Wall, kommer dock inte gå i graven på länge än.

Spett skapar mystik i Hellbergs nya bok

Cyklister, clowner och ålderdomliga gravredskap spelar en viktig roll i Björn Hellbergs nya deckarroman "Likspett". Som vanligt är det i Laholmsinfluerade Staden som handlingen tar plats.

I den mellanstora men samtidigt pittoreska Staden går det omkring tusentals mördare på gatorna. Åtminstone om man ska tro Björn Hellberg, skaparen till den fiktiva orten som hämtat stor inspiration från hemstaden Laholm. Där har nämligen inträffat tillräckligt många mord för att fylla 24 deckarromaner. Mängder av brott, det ena grymmare än det andra, har lösts av kriminalkommisarie Sten Wall, men en sak finns det som Björn har förskonat honom.

– Ungdomar kan råka illa ut, men jag håller mig ifrån att ha ihjäl riktigt små barn. Det är ett tabu för mig.

I den senaste romanen om Sten Wall och Staden, "Likspett", får vi bekanta oss med både cyklister utan trafikvett och clowner som skräms - teman som känns igen från det senaste årets samhällsdebatt. Björn Hellberg plockar gärna upp aktuella ämnen i sitt skrivande, men titeln på den senaste boken bär en klang av historia.

– Likspett användes förr när man skulle undersöka marken för att se var man kunde gräva nya gravar. Jag mötte en man från Dalarna som tyckte att det ordet saknades i deckarvärlden. Hans förslag satte ett frö hos mig som grodde och blev till en bok.

I vanliga fall brukar Björn Hellberg dock inte behöva någon knuff för att komma igång. En roman tar ungefär ett halvår att bli klar med och sedan 1992 har Björn utan uppehåll levererat minst en bok per år.

– Att skriva är ett yrke som alla andra, det krävs disciplin. För mig är språket viktigt, det är en författares signalement. Så när jag skriver är jag noga med att luka i rabatterna.

Vid sidan om romanskrivandet har Björn mångårig erfarenhet som sportjournalist, med tennis som största intresse. Matchreferaten är oräkneliga och sportböcker har det också blivit en rejäl bunt. Försöket att gå i pension och ta det lugnt för några år sedan blev det inte mycket av.

– Nej, jag arbetar precis lika mycket som förut. Jag har inte så lätt för att tröttna på saker. Det blir nog många fler böcker om Sten Wall också, risken är större att han tröttnar på mig först.