Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Anita Santesson och Ralf Novák-Rosengren kommer till Halland i början av mars för att prata om sin roman ”5768 visningar på Youtube”. Bild: Athina Strataki

Ralf kommer hem för att prata om sin bok

Han växte upp i Halmstad och lämnade stan i slutet av 80-talet. Men nu kommer Ralf Novák-Rosengren hem för att tala om sin prisade bok "5768 visningar på Youtube", vid Hela Halland läser.

För att få tag på Ralf Novák-Rosengren får man skicka en telefonsignal in i Smålands allra mörkaste skogar, och hoppas att man navigerar rätt bland alla troll, trädstammar och stengärdsgårdar.

Även Ralf försöker får tag på mig, och efter flera försök träffar vi mitt i prick.

– Jag har bott här i 13-14 år säger musikern och den nyblivne författaren – som snart ska få lämna skogen för att åka ut till kusten. 

I början av mars ska han och medförfattaren Anita Santesson resa runt i Halland och prata om "5768 visningar på Youtube", deras ungdomsbok som har vunit såväl skrivartävlingen "Att vara ung rom i dag" 2013 som Barnens romanpris 2014.

– När jag fick beskedet om det priset blev jag chockad och var tvungen att sätta mig ner. Det är min första bok och så händer det här.

Romanen handlar om Rosita som går i högstadiet och drömmer om att sjunga, men är blyg. Hon är stolt över att tillhöra resandefolket, men det är inget hon pratar högt om i skolan.

– Jag tillhör också resandefolket och växte upp i två världar, en hemma i familjen och en annan utanför dörren, säger Ralf som i Rosita ser en bild av utanförskapet.

– Hon är känslig och sårbar, men har mycket skinn på näsan.

I boken anmäler sig Rosita och två kompisar till en talangjakt, och musiken har också spelat en central roll för Ralf – ända sedan uppväxten på Vallås i Halmstad.

– Jag började spela redan i 8-årsåldern och var med i olika punk- och rockband.

Ralf har fortsatt på det spåret som vuxen, spelat själv och turnerat med band. Han har givit ut plattor och jobbat hårt för att sprida sitt folks sånger, bland annat i antologin "Romanifolkets visor".

– Boken innehåller en bred repertoar med allt från nutida sånger till medeltida ballader. Sångerna har levt kvar i vår tradition.

Vad handlar de om?

– Man sjunger mycket om hur det var förr, om förlorad kärlek och livet på vägarna. Du kan jämföra med med blues, det är dystra texter som ändå stärker människor.

Ralf har i alla år haft sin identitet som musiker. Han var därför skeptisk när han lärde känna Anita Santesson – som  inte tillhör resandefolket  – och hon föreslog att de två skulle skriva en berättelse till tävlingen "Att vara ung rom i dag".

– Jag var tveksam till om jag hade begåvning för att skapa annat än sånger.

Ett annat problem var att Anita bodde i Stockholm men det löste duon med hjälp av mejl och telefon.

 - Vi skrev allt på distans. Det kan verka krångligt, men det gick bra. Det var som att historien redan fanns, vi behövde bara skriva ner den.

Resultatet, "5768 visningar på Youtube" vann alltså tävlingen och gavs senare ut av ett ett förlag. Och nu blir det en av böckerna i HHL (= Hela Halland läser).

– Det ska bli jättekul att komma till Halland, men jag blev lite besviken på Halmstad när jag var där här om året – för att spela på Nolltrefem. 

– De har byggt om och förändrat stan till det sämre. Jag är förstås nostalgisk, men det var finare förr. Småstadskänslan har försvunnit.

Så säger Ralf Novák-Rosengren som, tillsammans med Anita Santesson, snart är klar med bok nummer två om Rosita (det ska bli ännu fler).

– Det har tyvärr hänt saker som fördröjt boken. Jag har varit ledsen på sistone efter att min morfar dog. Han hetta Alf "Spel-Sigge" Petersson, och bodde och spelade mycket i Halmstad. Han var en av Sveriges sista gårdsmusikanter.