Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Remix. Det var många i publiken som ville ta en selfie med Petter när han signerade sin nya bok Remix.

Petter vill väcka de ungas läslust

Hiphopartisten Petter har släppt nio album och i dagarna kom hans andra bok om skapande. Allra helst skulle han dock skriva en skönlitterär bok. Men det finns ett problem – Jag vågar inte.

Det är väl inte riktigt trängsel på Patti Smith-nivå när Petter Alexis Askergren signerar sin nya bok, Remix, på Bokmässan. Men det trycker på rätt bra och det är många personer i olika åldrar som vill säga hej, skaka hand, tacka för att han finns eller helst av allt ta en selfie med den svenska hiphopstjärnan. Som gärna ställer upp.

– Självklart. Det är en liknande känsla som efter en konsert, men det som är intressant med mina böcker är ju att de går att använda i skolorna, att de har ett syfte och att de faktiskt verkar nå ut till ungdomarna. Det är det jag går i gång på.

Petters båda böcker, 16 rader och den nya Remix, kretsar kring hans eget textskrivande. Men där han i första boken själv utvecklade sina raptexter, låter Petter den här gången ett antal konstnärer, skribenter, musiker, poeter och kulturpersoner tolka hans verk.

– Jag har varit så inspirerad av litteraturen i mitt eget skapande så varför inte låta litteraturen inspireras av mig? Vända på steken.

Tanken är dock fortfarande att väcka ungdomars egen kreativitet och läslust till liv. På samma sätt som hans eget litteraturintresse flammade upp för flera år sedan. Och där, menar Petter, har bokförlagen massor att lära sig av skivbranchen som han efter snart 20 år har god insyn i.

– Förlagsvärlden är 100 år efter skivbranschen. Den har ju gått igenom sitt stålbad och ser ljuset i den tunnel som bokbranschen är på väg in i. Titta runt på mässan så får du se, fortfarande finns här väldigt få digitala satsningar, i jämförelse med hur det ser ut i andra branscher.

Har du något råd till bokbranschen?

– Det viktigaste är väl att man är öppen för ny teknik och inte är bakåtsträvande eller rör sig alltför långsamt.

Det sista är i alla fall inget man kan anklaga Petter själv för. Under Bokmässan har han packat sina dagar med seminarium, de ständiga samtalen avlöser varandra, och inte bara här på mässan. På ett av stans caféer ska han också klämma in ett snack om sin nya vinbok som kommer senare i höst. Men det är precis så han vill att livet ska vara. Intensivt.

– Jag åker ju inte till Göteborg för att chilla på hotellrummet. Är jag här är det lika bra att jobba så mycket som möjligt. Bring it on ...

Efter böcker om skrivande och vin drömmer Petter nu om att skriva en skönlitterär bok. Men tröskeln känns väldigt hög. Kanske alltför hög.

– Vi får se. Jag har sådan prestationsångest.