Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Med fokus på de halländska romerna – i dag startar Hela Halland läser

I dag startar projektet Hela Halland läser – och det med en föreläsning i Varberg om de halländska romernas situation, både nu och då.

Årets två böcker i läsprojektet Hela Halland läser handlar om romer. Vuxenboken som är utvald är ”För vad sorg och smärta” av författaren Thom Lundberg.

– Det är en helt fantastisk bok, som dessutom utspelar sig i Halland. Sedan hittade vi en barnbok på samma tema, ”5768 visningar på Youtube” av Ralf Novák- Rosengren och Anita Santesson Valts. Det visade sig att även Ralf Novák-Rosengren är från Halland, säger Nina Katarina Karlsson, litteraturutvecklare och projektledare på Region Halland.

Läsprojektet startar i kväll på Lilla teatern, Kulturhuset Komedianten, i Varberg. Där kommer Jon Pettersson, romsk sakkunnig på Kulturdepartementet, att föreläsa om den svensk-romska historien.

– Jag kommer att bringa klarhet i vad begreppet romer innebär. Vilka som är romer och varför vi är benämnda som romer, säger Jon Pettersson som själv är rom. Men han kallar sig inte rom, utan resande.

– Tidigare har romer i Sverige, alltså de resande, kallats ”tattare” och romer som har invandrat till Sverige senare har kallats ”zigenare”. Den gemensamma nämnaren för romer är att alla pratar någon form av romanispråk. I de västeuropeiska varianterna av romani betyder rom ”man” eller ”make”. Därför benämner vi oss inte som romer. Benämningen i sig exkluderar kvinnor.

På föreläsningen vill han ge en mer nyanserad bild av den svenskromska historien.

– Jag vill sätta Sveriges historiska romer i en mer rättvis och sanningsenlig kontext, där de har deltagit i samhället och haft ett stort antal positioner och funktioner.

Även Anna-Lena Nilsson, arkivchef på Hallands kulturhistoriska museum, ska föreläsa under kvällen. Hon har studerat romerna i Varberg i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.

– Romer har inte haft det så lätt i Varberg. De har levt vid sidan av samhället. Barnen har inte fått gå i skolan. Vissa grupper har hyrt eller köpt bostäder men en stor del har levt i husvagnar, ända fram till 50-talet, säger Anna-Lena Nilsson som vid kvällens föreläsning berättar om romer som har levt i Halland samt visar bilder och texter ur arkiven.

– Vi vill lyfta materialet för att det är en viktig del av vårt kulturarv, som vi behöver komma ihåg. Frågan är aktuell och vi behöver titta tillbaka och se hur vi har behandlat romer i slutet av 1800-talet och fram till mitten av 1900-talet.

Fotnot: Det är Region Halland, folkbiblioteken i Halland, Hallandsposten och Hallands Nyheter som står bakom Hela Halland läser.