Elisabeth Skog.
Elisabeth Skog.

KRÖNIKA: Tiderna förändras – även i den festliga Nobel-världen

ANNONS
|

Elisabeth Skog, du är bibliotekarie på Halmstads stadsbibliotek, hur känns det så här några timmar före tillkännagivandet?

– Tack bra men ganska pirrigt.

Pirrigt, hur då? Är du orolig för att fel författare ska vinna priset?

– Man säger absolut inte ”vinna priset”. Priset delas ut till en författare, det är ingen tävling, serru.

Jaja, men vad oroar du dig för?

– Alltså flera saker: För det första att jag inte ska ha läst författaren eller ens känna till hen. En prestigeförlust. Då måste jag fort som ögat snabbläsa, skumma artiklar varur jag sedan kan stjäla formuleringar, knåda till en åsikt som känns gammal och van. Typ ”Jag brukar alltid säga att NN:s metaforer känns lite sökta.”

ANNONS

– Sen oroar jag mig för att mitt bibliotek inte ska ha några böcker av pristagaren. Att vi ska ha gallrat dem i storrensningen sommaren 2014…

– Jag är också aningen nervös att namnet ska vara svårt att stava så att det blir fumligt när låntagarna kommer störtande. Jag hoppas alltid på Ko Un av det skälet. Gao Xingjan var ett litet helsike och Wislawa Szymborska.

Men du allvarligt talat – har du blivit riktigt glad över någon pristagare?

–Ja, jag blev väldigt glad över Alice Munro och Tomas Tranströmer, riktigt jublande glad. Författare som en kan rekommendera med både hjärna och hjärta.Och Elfriede Jelinek.

Nu vill jag veta hur det är på biblioteket i Nobeltider? Vad gör ni?

– Det är roligt, festligt och spännande. Bakom kulisserna pågår vadslagning, Bettys betting, med grova pengar i omlopp.I år gissar vi som så många andra på Adonis, Don DeLillo och Joyce Carol Oates, men även Jeanette Winterson och den polske poeten Adam Zagajewski har fått varsin röst.

Vill alla läsa nobelpristagaren? Brukar det bli köbildning?

–Ja, många är nyfikna och vill läsa. Vill bilda sig en egen uppfattning. Det visar sig ganska snart om pristagaren blir populär eller inte.

– Ibland måste vi rusa runt i hela biblioteket för att samla ihop de aktuella böckerna. 2005 stod alla Harold Pinters böcker i magasinet, en journalist sprang efter mig och gastade: ”Gillar du Printer? Är Printer en värdig vinnare?”

ANNONS

Vilka nobelpristagare har blivit omtyckta av låntagarna då?

– Doris Lessing, Patric Modiano och Herta Müller tillexempel. Fast en låntagare var starkt kritisk till henne, han drämde boken”Andningsgunga” i utlåningsdisken och röt: ”Den här jäkla Märta Möller, jag tycker att Rickard Fuchs skulle fått Nobelpriset!”.

Sammanlagt har 112 Nobelpris i litteratur delats ut. 13 stycken till kvinnor, resten till män. Vad tycker du att det tyder på?

– Att patriarkatet suger. Och att akademien har 99 år på sig att rätta till siffrorna så att det åtminstone blir hälften var.

SCHHH, nu får vi veta vem som fick 2016 års Nobelpris i litteratur… och… priset går till Bob Dylan! Kommentar!

– Roligt och oväntat, jag nynnar genast på min favoritmening:

You better start swimming or you’ll sink like a stone

For the times they are a-changin’

ANNONS