Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En av Jonas Bergmans böcker, ”Utredarna”, ges nu ut som e-bok. Bild: Montage
En av Jonas Bergmans böcker, ”Utredarna”, ges nu ut som e-bok. Bild: Montage

Jonas Bergman gör debut som e-boksförfattare

Kommunstyrelsens ordförande i Halmstad, Jonas Bergman (M), har ett förflutet som självpublicerad deckarförfattare. Nu ges en av hans böcker ut som e-bok.

Han är mest känd som Halmstads kommuns starke man. Men Jonas Bergman (M) har många strängar på sina lyra. För elva år sedan släppte han två deckarromaner, ”Scratch” och ”Utredarna”. Nu, en herrans massa år senare, har han erbjudits att lägga ut den som e-bok genom Sara Egmont förlag - och tackat ja.

– Jag gav ju ut dem på eget tryck och misstänker att förlaget dammar av den typen av böcker nu. Jag fick ett erbjudande i våras och jag misstänker att det erbjudandet säkert gått ut till många självpublicerade författare, säger Jonas Bergman.

”Utredarna” handlar om civilpolisen Lisa Palm som utreder en stöld mot en handikappad kvinna, något som snart utvecklar sig till en mordutredningen. Boken baseras delvis på självupplevda händelser.

– Jag hade en släkting som blev bestulen, och vi lyckades lösa fallet lite på egen hand. Vi gjorde lite egna utredningsåtgärder så att vi senare kunde gå till polisen och få det löst. Jag blev lite förbannad och det mynnade ut i en bok, säger Jonas Bergman.

Exakt vilka utredningsåtgärder som är hämtade från hans egna utredning i verkligheten är upp till läsarna att lista ut.

– Det är så många år sedan jag skrev boken så jag kommer faktiskt inte ihåg allt själv. Jag har ett minne av att någon blir mördad, men det har jag tack och lov inte upplevt själv.

Jonas Bergman har själv skrivit om nyheten på sin Facebook-sida. Där har flera personer kommenterat att de köpte boken på studs. Men författaren själv är ödmjuk inför en potentiell succé.

– Jag sålde väl 200 exemplar av den tryckta versionen. Kan jag komma upp i något liknande nu så får jag nog vara nöjd, men det är lite roligt.

Han har länge drömt om att bli deckarförfattare, men det är nog inte riktigt aktuellt att på heltid gå över till författarskapet ännu.

– Jag har ett par bokidéer i huvudet som jag har malt i många år, men de får nog vänta ett tag. Det tar oerhört mycket tid att skriva en roman och just nu har jag inte den tiden. Jag tror att det tog 4–5 månader att skriva mina tidigare böcker. Då satt jag uppe på nätterna och skrev när barnen var små, säger Jonas Bergman.