Julnostalgi. Bonader från förr visar oftast upp en gemytlig och trivsam stämning. Men när författaren och folklivsskildraren August Bondeson skrev om julen var det oftast berättelser som slutade olyckligt.
Julnostalgi. Bonader från förr visar oftast upp en gemytlig och trivsam stämning. Men när författaren och folklivsskildraren August Bondeson skrev om julen var det oftast berättelser som slutade olyckligt.

Hallands jultraditioner i ny bok

När började man fira jul i Halland och vad ligger bakom traditionerna? Författarduon Lars Grimbeck och Stefan Gustafsson försöker ge svar i sin nya bok ”Jul i Halland”.

ANNONS
|

Grimbeck och Gustafsson har tidigare skrivit ett tiotal böcker om halländsk kulturhistoria. Den här gången har de tagit sig an ett stort ämne.

– Julen är vår allra största högtid och hela samhället präglas av julfirandet på gott och ont. Inget är heller så traditionsbundet. Vi försökte ta reda på vad som ligger bakom traditionerna, förklarar Stefan Gustafsson.

Jul firades långt innan Jesus kom in i bilden. Frosseriet har varit en genomgående tradition från hednatidens midvinterblot. Redan på vikingatiden dracks julöl och med åren har nya seder kommit och försvunnit. Ofta har de lånats eller anpassats från utlandet. Förebilden till lucia har exempelvis sina rötter i Italien och julgran började man med i Tyskland.

ANNONS

På frågan om det finns några speciella halländska jultraditioner eller seder blir svaret både ja och nej. Det finns inga knivskarpa landskapsgränser. Massmedias påverkan och att folk flyttar runt mycket mer både inom och utom landets gränser gör att de regionala skillnaderna suddas ut mer och mer.

Grönkålen är i alla fall ett klassiskt exempel på en urhalländsk jultradition med kärnområde i den södra delen.

– Den första skriftliga beskrivningen av grönkål i Halland är från slutet av 1700-talet. Som så många andra julrätter var det från början vardagsmat. Under 1800-talet blev det en typisk julrätt och det första kända tryckta receptet har vi hittat i en kokbok från 1874, berättar Lars Grimbeck.

Receptet kom från Johanna Lindström som var kokerska åt familjen Wallberg på Slottsmöllan i Halmstad. Hon noterade att grönkålen ska vara frostnupen så att den inte blir så besk.

Julasoppa med klimp är en annan tradition från förr som i dag tycks vårdas bäst av Morupsborna.

En betydligt färskare jultradition är att lägga ädelost på pepparkaka. Trots att det är ett påfund från senare år är det lite osäkert var det började i Halland.

– Vi har spårat det till Kvibille Gästis. Men där är de själva osäkra på när det började.

ANNONS

Men julen är så mycket mer än mat och julafton. Författarduon har samlat mängder av berättelser och bilder från hela Halland om förberedelser och efterspel. Kända och mindre kända seder och fakta från förr och nu har grävts fram. Om julkort, julskyltning, advent, lucia, nyårsrevyer, julmusik, sägner, lekar, grankrig, med mera. Ibland med oväntat resultat.

Vad har varit mest överraskande?

– Det här med att jultraditionerna inte är så bestående som man tror. Det är en myt. De förändras hela tiden.

ANNONS