Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Halländska författare ska få bokkritik

Region Halland utlyser nu ett kritikstöd för halländska författare. Det är tänkt att hjälpa författarna i deras konstnärliga utveckling. Desto mer spännande för allmänheten är att samtalen hålls offentligt och görs till en podd.

Kritikerstödet innebär att författare får sin senaste bok genomgången och diskuterad av två yrkeskritiker i ett offentligt samtal dit även författaren är bjuden som lyssnare. Samtalet dokumenteras i en podd.

Syftet med stödet är att professionella författare ska ha goda möjlighet att bo och verka i Halland genom att skriva och ge ut litteratur av hög kvalitet. Det ska också främja kvalitetsdiskussion om litteraturens roll i samhället, och stödja det fördjupade samtalet om konstens roll.

Endast författare som är bosatta i Halland kan söka stödet, och det görs via ett formulär på Region Hallands hemsida, samt genom att skicka in sin senaste bok i tre exemplar. Ansökningstiden är 15 maj till 14 juni, och under sommaren meddelas vilka författare som beviljats kritikerstöd. Samtalen sker under hösten 2018.

En fristående redaktion med kritikerkompetens väljer ut den eller de författare som i år får kritikstöd. Redaktionen väljer sedan ut de två kritiker som ska samtala om böckerna. Redaktör för kritikstödet blir poeten, essäisten, översättaren och litteraturkritikern Magnus William-Olsson.