Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Författarna i Hela Halland läser 2017 är Thom Lundberg, Ralf Novák-Rosengren och Anita Santesson.

Här är författarna i Hela Halland läser 2017

Hela Halland läser 2017 har temat utanförskap. Denna gång står författarna Thom Lundberg, Ralf Novák-Rosengren och Anita Santesson i centrum med sina böcker om romer.

På lördagens bokmässa på stadsbiblioteket avslöjade regionbibliotekarie Maria Ehrenberg nästa års Hela Halland läser-författare.

Thom Lundbergs debutroman För vad sorg och smärta står i fokus i vuxengenren och ger en inblick i resandefolkets historia.

- Vi väljer framför allt böcker utifrån litterär kvalitet. Det här var en väldigt bra bok, säger Katarina Karlsson, litteraturutvecklare på Kultur i Halland.

Boken skildrar samhället Siltebruk vid den halländska kusten under 1950-talets första hälft.

- Språket är så intressant för Thom har sprängt in ganska mycket romani. Man kommer in i det väldigt snabbt och förstår vad orden betyder, säger Katarina Karlsson.

Som huvudbok för barn och unga har boken 5768 visningar på Youtube av Ralf Novák-Rosengren och Anita Santesson valts ut.

Boken handlar om den romska flickan Rosita som drömmer om att sjunga och till slut bestämmer sig för att delta i en talangjakt.

- Man sugs in i boken om den här tjejen. Det är en riktig bladvändare, säger Katarina Karlsson.

Ralf och Anitas bok fick barnens romanpris av Sveriges radio 2014. 

Gemensamt för författarna i Hela Halland läser 2017 är att de har sina rötter i Halland och att de skriver om romer. Ralf Novák-Rosengren är född i Halmstad och tillhör själv resandefolket. Thom Lundberg kommer från Halland men bor numera i Schweiz.

Författarna kunde inte medverka vid bokmässan men kommer att besöka bibliotek runt om i länet nästa år för att prata om sina böcker och om utanförskap.

Hela Halland läser hålls för fjärde gången och precis som tidigare blir det läsecirklar, samtal och aktiviteter på biblioteken i Halland. Hallandsposten och Hallands Nyheter arrangerar också en novelltävling på temat utanförskap.