Tror på samtal. Daniel Levin, programchef för Bokmässan, tycker att årets fokusland Ungern ligger rätt i tiden. ”Det ger oss möjlighet att diskutera.”
Tror på samtal. Daniel Levin, programchef för Bokmässan, tycker att årets fokusland Ungern ligger rätt i tiden. ”Det ger oss möjlighet att diskutera.”

Bokmässan svarar på Ungern-kritiken

I morgon öppnar Bokmässan i Göteborg sina portar för omvärlden. Vi möter spindeln i nätet, programchefen Daniel Levin för ett samtal om temalandet Ungern och den kritik som har väckts.

ANNONS
|

Daniel Levin var inte med i beslutet att utse Ungern som temaland för bokmässan, eftersom han blev programansvarig först i december 2014. Men han är nöjd över valet.

–Jag har läst många ungerska författare, så mig passade det väl. Jag tycker att det är ett väldigt spännande temaland, inte minst eftersom att Ungern är en rik kulturnation med framför alltenväldigt stark och mångfacetterad litteratur.

Mässan måste ha varit medveten om att valet var problematiskt?

–Vårfrämsta uppgift är att vara en plattform för litteratur. MenBokmässan ärocksåoch har alltid varit en plats för kultur- och samhällsdebatt. I årets program har vi ett stort fokus på litteraturen, men det finns ävenett otal seminarier som handlar om samtiden och den debatt som förts om Ungern de senaste åren.

ANNONS

Hur motiverar ni samarbetet med Balassiinstitutet, detregeringsknutna,ungerska kulturinstitutet som tidigare bjudit in antiromska och antisemitiska talare till arrangemang i Europa?

–Balassiinstitutet är motsvarigheten till Goetheinstitutet i Tyskland, British council, eller Cervantes i Spanien. När vi väljer fokusländer samarbetar vi alltid med ett sådant här institut. Vi har ingen möjlighet att ta hit de här författarna själva, och det har inte heller de svenska förlagen. Så det här är sättet som litteratur sprids på mässor i Europa och i världen.

–Svaret på din fråga är att vi har ett väldigt balanserat och brett program om Ungern, och i det som Balassiinstitutet är med och arrangerar finns en bredd av frågor som kommer att tas upp. Jag är stolt över programmet.

Finns inte en risk att Órbanregeringen använder mässan som propagandaverktyg för att visahur tolerant den är?

–Det är helt avhängigt vad som händer här på mässan. Lägger man samman alla punkter på scener och i montrar, så tycker jag inte att det är den bilden av Ungern som ges. Sedan är det förstås upp till var och en som besöker mässan och tar del av programmet och allt som kommer att ske här att bilda sig en uppfattning.

–De ungerska författaresom kommer hitrepresenterar sig själva, på samma sätt som svenska författare representerar sig själva och inte den svenska regeringen. Vi har ett samarbete med svenska Pen, som ska ha ett seminarium om mediesituationen i Ungern.Och om du ser på programmet på Internationella torget finns det där väldigt många punkter om den ungerska samtiden.

ANNONS

Motiverar denna mångfald Balassiinstitutet som samarbetspartner?

–Bokmässan är en öppen plats för samtal. Alternativet skulle vara att vi stängde ute vissa åsiktsyttringar eftersom vi inte gillar dem. Jag tror inte på den lösningen.

Iprogrambladets artiklarberörs inga avUngerns demokratiska problem,som till exempelförföljelserna av romereller statsstyrningen av pressen. Varför inte?

–Vi har valt att presentera den ungerska litteraturen. Det tycker jag är väldigt viktigt, att den får vara just ungersk litteratur, trots att det samtidigt pågår en debatt om landets aktuella regering. Jag tycker att det är anständigt, just av det skälet, att inte just här göra dem till en del av debatten. Och om du kollar i programmet finns det ett antal seminarier som tar upp just de sakerna du nämner.

Litteraturen hade man också kunnat tala om på ett kritiskt sätt. Nämnaatt fascistiska författare från 30-talet nu är obligatorisk läsning för ungersk skolungdom, eller att högerextrema krafter så sent som 2013 anordnade bokbål i Ungern. Men det undviker ni.

–Undviker tycker jag är fel ord. Vi fokuserar på de författare som faktiskt kommer hit och som är våra gäster. Ordet undviker får stå för dig.

Hade inte Bokmässan behövt ta ställning?

–Det anser jag att vi väldigt tydligt gör, just genom att upplåta seminarieutrymme åt samtal som handlar om problemen, och att de äger rum på våra scener under mässan.

ANNONS

Arrangerar ni någonting om dagens flyktingsituation eller lämnas det åt seminariehållarna?

–Jag är väldigt glad att mässan är nu, för det ger ossmöjligheten att diskutera det som händer. Även migrationspolitik är någonting som vi kommer att samtala om. Vi för naturligtvis en diskussion med olika parter om vad som kan komma att ske under mässan, men jag kan inte säga mer om det just nu.

Somliga anservaletav fokuslandvara gott, andra att man bör bojkottaBokmässan. En tredje grupp vill demonstrera. Vad vill du säga till dem?

–Jag skulle vilja säga att jag tror på samtalet, att det är det enda sättet som vi kan föra dessa frågor framåt. Det är min fasta övertygelse. Nu är Ungern här med sina författare och några officiella företrädare. Vilket tillfälle skulle vara bättre att diskutera med dem på?

ANNONS