Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Barabara Voors bjuder på en annorlunda brevväxling

Emmy Morén är snart 16 år gammal, drömmer om att bli dramatiker och är olyckligt kär i sin barndomsvän. Emmy Morén är också nästan 30, skådespelerska, gift och mor till en ettårig son. Emmy och Emmy börjar brevväxla.

Emmy den yngre är mitt uppe i tonårslivets kaos, medan Emmy den äldre kan intyga att det inte nödvändigtvis blir lättare bara för att man blivit äldre. De båda delar sådant som de inte talat med andra om och efter ett tag börjar de ana att det är något lurt med deras brevväxling. Men inte går det väl att skriva till en framtida eller förgången version av sig själv?

Barbara Voors har tidigare skrivit för både barn och vuxna, men ”Emmy Moréns dubbla liv” är hennes första roman för ungdomar. Och det är onekligen ett intressant idé hon har hittat.

Vem skulle inte vilja skriva till sig själv i en annan ålder?

Brevformen är ett roligt grepp som ger karaktärerna frihet att vara precis så ärliga eller opålitliga som de vill, vilket gör att man inte vet exakt var man har dem. Tyvärr vill Voors förklara lite för mycket. I stället för att låta antydningarna verka för sig själva blir hon nästan övertydlig vad gäller brevens ursprung, och det är onödigt.

Spänningen hade höjts om läsaren fått spekulera fritt. Behållningen ligger i stället i brevens innehåll. Många gånger bli det väldigt angeläget, särskilt i Emmy den äldres brev till den yngre, och de visar att man inte behöver vara tonåring för att göra dumma misstag och att man kan vara mycket klok trots att man bara är tonåring.