Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jeanette Malm och Elisabeth Skog, bibliotekarier på Halmstads stadsbibliotek, har vidareutbildat sig inom biblioterapi. Det är de som håller i den nya tjänsten ”Bokbandage”. Bild: Roger Larsson
Jeanette Malm och Elisabeth Skog, bibliotekarier på Halmstads stadsbibliotek, har vidareutbildat sig inom biblioterapi. Det är de som håller i den nya tjänsten ”Bokbandage”. Bild: Roger Larsson

Böcker på recept ska hjälpa mot oro och sömnlöshet

Lider du av exempelvis oro eller sömnlöshet? Då kan det hjälpa att läsa böcker. Stadsbiblioteket i Halmstad har numera en tjänst som innebär att du kan få hjälp att må bättre genom läsning.

"Bokbandage”, som den nya tjänsten heter, innebär att du kan få hjälp med ditt mående genom att läsa böcker. Läsning av exempelvis självhjälpsböcker och skönlitteratur kan enligt forskning fungerade läkande om du exempelvis har känslor av oro, sömnlöshet, kärleksbrist och tristess.

På Stadsbiblioteket i Halmstad jobbar två bibliotekarier, Jeanette Malm och Elisabeth Skog, som har vidareutbildat sig inom biblioterapi. Det är dem du pratar med om du behöver hjälp, och genom att i några rader beskriva vad du vill ha hjälp med så får du tips på tre böcker som de tror kan göra nytta.

– Vi vet att det kan vara svårt att hitta rätt bok vid rätt tillfälle. För att råda bot på detta har vi startat tjänsten "Bokbandage", eller som vi både lite på skämt och lite på allvar säger, bibliotekens motsvarighet till appen Kry, berättar Jeanette Malm, i ett pressmeddelande.

Eventuell kontakt med dem omfattas av sekretess. Efter att du har läst böckerna erbjuds du även ett uppföljande samtal.

– Både jag och Jeanette är bibliotekarier som vidareutbildat oss inom biblioterapi. När du kontaktar oss sker det under sekretess. Vi ger dig tips på tre böcker som vi tror kan hjälpa dig som vägledning och tröst. Så, lider du av skavsår i själen kan vi erbjuda ett poesiplåster eller en roman på recept, säger Elisabeth Skog.