Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Succé. Svetlana Aleksijevitjs böcker är beställda i nya upplagor.

Aleksijevitjs böcker sålde slut på en dag

Svetlana Aleksijevitjs svenska förlag Ersatz lägger nu in nya beställningar på författarens böcker. Intresset för Nobelpristagaren är stort.

Intresset kring Svetlana Aleksijevitjs utgivning gick i taket direkt efter att hon tilldelats priset. Böckerna från förlaget Ersatz tog slut på en dag. Men nya upplagor är på väg.

– Så här långt har vi beställt 15 000 till 20 000 exemplar av varje titel. Men då pratar vi inte om sålda böcker än, utan bara beställningar. Så man får vara lite försiktig med upplagan, säger Anna Bengtsson, förläggare på Ersatz förlag som ger ut Aleksijevitj i Sverige.

Trots försiktighet är förhoppningarna om ännu fler beställningar framöver stora.

– Det är fortfarande en bit kvar fram till jul, bokbranschens stora försäljningsperiod, säger Anna Bengtsson.

Förlaget vågar inte hoppas på någon specifik försäljningssiffra för Aleksijevitj, eftersom det är svårt att säga hur populär en Nobelpristagare blir.

– Det är väldigt olika, men Aleksijevitj är en välkomnande och lättläst författare som både kritiker och läsare verkar uppskatta.

Den vitryska författaren och GP-medarbetaren hade en stor läsekrets i Sverige redan innan hon tilldelades Nobelpriset. Men hur det ser ut med försäljningen utanför landet vet inte Anna Bengtsson.

– Jag har inte hört hur det går, men man kan ju förvänta sig att försäljningen ökar. Vad jag vet är det i dag bara en enda titel, Kriget har inget kvinnligt ansikte, som översatts till engelska, till exempel.

Sammantaget har Ersatz förlag i dag sålt 50 000 exemplar av Aleksijevitjs böcker.