A Yi skildrar Kina genom brutalt mord

Mord som flykt ur meningslöshet. HP mötte den kinesiska författaren A Yi några timmar före hans besök på Bokhandeln i Laholm häromdagen.

ANNONS
|

Vi sitter i en sal intill foajén på Laholms stadshotell. A Yi hänger av sig kavajen och låter blicken gå i rummet. De två bokhyllorna som sträcker sig från golv till tak fångar hans intresse. Han säger något. Eva Ekeroth, som översatt romanen ”Och sen då?” som A Yi är här för att lansera, tolkar till svenska:

– Hade det här varit Kina hade det här rummet inte existerat. Och om det hade det, hade ingen lagt märke till böckerna.

A Yi klär dagens Kina i en charmlös dräkt: De unga spelar mobilspel, de äldre hasardspel. Kulturens roll är närmast obefintlig.

ANNONS

– Efter kulturrevolutionen har all tro på något skalats bort. Vi kastades in i en materiell verklighet som fick bli ”tron”. Utöver att du inte har någon religion finns det ingen politik. Ingen står för något. Även moralen har skalats bort. Kina har nästan tappat sina värdegrunder. Det har inneburit en tillbakagång i utvecklingen för människan. Det är mainstream i Kina att man förråder eller gör varandra illa. Kärlek och vänskap är inte längre högt ansett.

Han har sett detta samhälle växa fram i yrket som landsortspolis, därefter som sportjournalist. I dag kan han som författare bosatt i Peking skildra människorna i systemet.

I ”Och sen då?” mördar en 19-åring man sin bästa vän– en ung kvinna – för att bota sin tristess. Det blir en katt- och råttalek med polisen och när han väl grips försöker rättsväsendet förgäves begripa motivet bakom den unge mannens brutala handling.

– De försöker hitta enkla förklaringar, men det finns inga. 19-åringen är aningen ondare än gemene man, men framför allt skiljer han inte på gott och ont. Han har även sökt andra sätt att lindra tristessen, men inser att döda någon är det mest effektiva. Man kan jämföra med filmen Taxi Driver, där huvudkaraktären inte ser någon annan väg ut än pistolen, säger A Yi.

ANNONS

19-åringens tristess, eller meningslöshet, må vara extrem. Men den existerar likväl i verkligheten, menar A Yi.

– Kina har hamnat i en ofattbart modern fas i en sådan takt att människan blivit överflödig. Samtidigt lever man längre och har mer frihet över. Denna motsättning har gjort oss förlamade i sinnet.

”Och sen då?” präglas även av tankar och idéer som har sitt ursprung långt utanför Kina.

– När jag skrev den var jag influerad av existentialismen. Jag har läst mycket av Dostojevskij, Kafka och Sartre. Jag är en storkonsument av västvärldens litteratur och har tänkt att om jag någonsin blir utgiven här skulle det vara en enorm bedrift, säger A Yi.

Nu är han det. Förutom Laholm, har lanseringsturnén i Europa tagit honom till Paris och Lyon. Flera av hans böcker är utgivna på franska, engelska, italienska och spanska. Att några också finns på svenska tackar han Eva Ekeroth för, vars förlag Chin Lit översätter och ger ut A Yi.

– Egentligen ville jag att han skulle göra en turné till fler svenska städer. Men jag fick kontakt med Bokhandeln i Laholm som hade haft med ”Och sen då?” i en bokcirkel och de tog gärna emot honom, säger Eva Ekeroth.

ANNONS

När intervjun närmar sig slutet mildrar A Yi något i beskrivningen av sitt land.

– Jag tror det kommer att vända, kanske om 20 år. Och den dagen Kina når en ny fas kommer man att läsa min bok och se tillbaka på den här perioden.

Lite om: A Yi

Heter egentligen: A Yi är en pseudonym för Ai Guouzho.

Född: 1976 i Jiangxiprovinsen, Kina.

Bor: Peking, Kina.

Familj: Gift.

Debuterade: Som 30-åring, vilket räknas som sent i Kina.

Läser själv: ”Senaste tiden har jag läst så mycket skönlitterära böcker att jag ser mönster från dem i mina egna texter. Därför läser jag nu bara faktaböcker”.

Utgivning på svenska: ”Och sen då?” (2017), ”Förbannelsen” (2017), ”Ofantligt mycket tid” (2015).

ANNONS