Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Litteraturutvecklare Nina Katarina Karlsson har suttit med i juryn i novelltävlingen och konstaterar att det har varit svårt att utse vinnarna - "det är många som skriver bra". Bild: HP/arkiv

2 x Mattias skrev de bästa novellerna

Mattias Rand från Halmstad och Mattias Ljungblad från Karl Gustav. Så heter vinnarna i vuxen- respektive ungklassen i novelltävlingen som ingår i Hela Halland läser.

Den stora läsecirkeln har pågått i drygt en månad i Halland och årets böcker har varit ”För vad sorg och smärta” av Thom Lundberg och ”5768 visningar på Youtube” av Anita Santesson och Ralf Novák-Rosengren.

Bägge böckerna fokuserar på resandefolket, en grupp bland romer i Sverige som har stor erfarenhet av att leva utanför samhället.

Utanförskap har även varit temat för Hela Halland läsers novelltävling, där Hallandspostens och Hallands Nyheters läsare har fått skicka in bidrag.

Det har kommit in 96 noveller. 96!

– Det är oerhört roligt att det är så många som skriver runt om i Halland. Jag är faktiskt lite överrumplad, det är uppenbart att det finns många goda halländska berättare, både bland unga och vuxna – och jag hoppas att de fortsätter att skriva och utveckla sitt skrivande. Det är också tydligt att temat utanförskap har engagerat och att det finns många sätt att vinkla det på, säger Nina Katarina Karlsson, litteraturutvecklare vid Region Halland. 

Hon konstaterar att det är svårt att utse vinnare i tävlingen – ”det är många som skriver bra”.

– Men jag tror att juryn har valt ut dem som är goda berättare, och har förmågan att hitta nya ingångar på temat.

Juryn har haft ett drygt jobb innan det stod klart att Mattias Rand från Halmstad har vunnit vuxenklassen med novellen ”Stranden”. Han får 1 000 kronor och kommer att presenteras närmare i tidningen inom kort. Dessutom ligger ”Stranden” från och med i dag på HP:s sajt.

Detsamma gäller andra- och tredjepristagarnas bidrag (se faktaruta), och de skribenterna belönas med 300 respektive 200 kronor.

Vi kommer även att presentera Mattias Ljungblad, vinnaren i ungklassen, som skrivit novellen ”Ett dött liv”. Prissummorna är desamma som för vuxenklassen.

– Det är jätteroligt för oss på tidningen att få publicera texter av så duktiga skribenter. Jag rekommenderar alla att läsa de sex prisbelönta novellerna, säger Ulrika Ahlberg, kulturchef på HP. Hon har suttit med i juryn tillsammans med Nina Katarina Karlsson, Lillemor Åkerman, bibliotekarie på Varbergs bibliotek, Maria Ehrenberg, avdelningschef för kultur och skola vid Region Halland, samt Per Kågström, kulturreporter på HP.

Det är Region Halland, folkbiblioteken i Halland, Hallandsposten och Hallands Nyheter som står bakom Hela Halland läser.