Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Göran Malmqvist beskriver veckans sammanträde med Svenska Akademien som "ett jätteviktigt möte".

"Avhopparna kan inte längre ställa till det"

Kultursverige väntar med spänning på de inval som utlovats till Svenska Akademien. Men när ledamöterna lämnade Börshuset efter torsdagsmötet ville de inte säga någonting alls.

En stor grupp ledamöter steg ut ur Börshuset tillsammans strax innan sju på torsdagskvällen. Ingen lämnade några kommentarer, men på frågan om det kommer att bli några inval svarade ständige sekreteraren Anders Olsson:

- Inte i kväll.

Några fåordiga kommentarer kom i stället före mötet. När Göran Malmqvist, Akademiens direktör, anlände till Börshuset antydde han att information om de stundande invalen kan komma i morgon fredag.

- Jag har inga kommentarer, men det är ett viktigt möte i dag. Ett jätteviktigt möte, sade Malmqvist när han passerade pressuppbådet utanför Börshuset.

Han ville inte precisera vad som gör just dagens möte, höstens tredje i ordningen, så viktigt. Men han passade på att dela ut en känga till de avhoppade ledamöterna.

- Nu är Akademien samlad och nu är vi kvitt några som vi inte vill ha där, avhopparna. De kan inte längre ställa till med bekymmer.

På frågan om när Akademien kan tänkas få nya ledamöter svarade han efter lång paus:

- Vi kan väl se i morgon?

Även Per Wästberg formulerade sig kortfattat när han anlände till möteslokalen i Gamla Stan. Han hade ingen kommentar och sade att han inte vet om inval skulle komma att diskuteras under mötet och inte heller om de avhoppade ledamöterna var inbjudna.

- Allt är osäkert, sade han.