Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Arrangörerna i Halmstad om covidpass: ”Klart man oroar sig”

På både Hotel Tylösand och Halmstads teater gäller det nu att sätta sig in i de nya reglerna som börjar gälla redan om två veckor.

Under onsdagen höll regeringen en pressträff där man berättade att från den 1 december gäller nya regler för offentliga tillställningar med mer än 100 personer. Antingen ska man ha covidpass, eller så införs restriktioner med besöksantal och avstånd mellan personer. Anledningen är att få fler folk att vaccinera sig, annars kan man inte gå på evenemang,

– Du som är ovaccinerad kan inte bara leva ditt liv som vanligt, sa socialminister Lena Hallengren (S).

För arrangörerna kom beskedet som en nyhet. På Halmstads teater hade man inte fått reda på något i förväg, utan fick följa regeringens presskonferens.

– Vi har inte hunnit sätta oss in i det, utan får göra det idag och imorgon, säger Henrik Drakenberg, chef för Halmstads teater. Förberedelserna börjar redan nu. Vi har mycket i december och andra sidan årsskiftet som påverkas.

De har börjat prata med Turistbyrån om hur man går vidare, och ska även ha en dialog med arrangörerna av de olika evenemangen.

– Allt på Halmstads teater är det några andra som arrangerar själva. De ”hyr lokalen” av oss, kan man säga. Nu ska vi ha en diskussion med dem vad som gäller ifall man har köpt en biljett men inte får gå.

Reglerna gäller inte för restauranger, men för konserter och danstillställningar. På Hotel Tylösand har man flera välbesökta julbord planerade till december – men på dessa förekommer underhållning och en efterföljande nattklubb. Vad exakt som gäller för dessa arrangemang är något som man nu måste sätta sig in i, säger Elisabeth Haglund, vd på Hotel Tylösand.

– Detta är så nytt för oss ännu. Vi undersöker hur vi ska göra. Sedan pandemin började har vi anpassat oss efter vad Folkhälsomyndigheten och regeringen har sagt, och det kommer vi att göra även nu.

Arbetet börjar redan nu, eftersom de första julborden är planerade till nästa helg.

– Liksom tidigare har det varit väldigt kort varsel, vilket är jobbigt för oss. Vi har personalansvar, med schemaläggning. Detta har varit en resa för både personal och gäster. Alla vill veta. Det är klart man oroar sig, det ska jag inte sticka under stol med. Men vi hoppas att det kommer förtydliganden om vad som gäller nu de närmaste dagarna.

På pressträffen berättade kulturminister Amanda Lind (MP) att Myndigheten för digital förvaltning ska hjälpa till med praktiska åtaganden för att kolla covidpassen, men där är det också oklart hur det ska bli än så länge.

– Det är vi som kollar biljetterna åt arrangörerna, säger Henrik Drakenberg på Teatern. Måste de vara i mobilen, eller kan de vara utskrivna på papper? Vad gäller om man har köpt en biljett åt nån annan? Sånt får vi kolla på nu.

Beskedet om covidpass är ännu ett i raden av besked som kom utan direkt förvarning.

– Det var väldigt ”pang!”. Men vi har anpassat oss och blivit vana vid att det blir ändringar efter hand. Det har känts som att det var nåt på gång, så vi var lite inställda på det. Men vi får se vad det blir och utgå från det.

Fler lokala nöjesnyheter hittar du här