Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Annika Simonsson ger en personlig bild av människan

Hur ska vi människor presenteras för andra varelser i rymden?
Annika Simonsson kommer med några förslag på Halmstads konsthall och på onsdag är det vernissage på ”Klipp dig och skaffa ett jobb”.

Titeln är också ett av flera textfragment som är uppsatta i konsthallen. Annika Simonssons utställning är ett myller av bilder, objekt och texter, ofta med en humoristisk skruv.

Vid en vägg står en färgburk med grönsvart-schackrutig färg med dito pensel, som påminner om tomtarnas verkstad i tv på julafton, och två skulpturer visar en man, som är liten bredvid en absurt stor gädda.

– Det är min morfar som fångade en gädda i Femsjötrakten på 70-talet, Den var väldigt stor men som i alla fiskehistorier överdrevs storleken mer och mer. Därför har jag förminskat morfar och blåst upp fisken till en jätte, säger Annika Simonsson.

Det är ett verk som anspelar direkt på 49-åriga Annikas eget liv, men den Osloboende – uppväxt i Karlstorp utanför Halmstad – konstnären har även funderingar kring hela mänskligheten.

De utgår delvis från ”The golden record” som skickades ut i rymden 1977. Det var en skiva med bilder och ljud som skulle ge utomjordiska varelser en uppfattning om vår planet.

– De flesta bidragen hade åldrats och var tillrättalagda. Där fanns till exempel inget om massutrotning och miljöförstöring som också tillhör mänsklighetens historia. En stor del av jordens befolkning fanns inte representerade på skivan.

Ett exempel på utställningen är Annikas hyllning till Sister Rosetta Tharpe (1915–1973), en intensiv färgad blues- och gospelsångerska och gitarrist från USA.

– Hon inspirerade Chuck Berry men det var han som blev berömd, och kom med på The golden record.

Det finns många liknande tankar och infall i Annikas utställning, som en skylt med texten ”Rättrogna anhängare av romantisk konsumtionshysteri”.

– Vi är inte särskilt religiösa i vårt samhälle men vi tror på pengar och konsumtion.

Fotnot: Utställningen pågår till och med 15 oktober. Annika Simonsson är även skapare av de gula cyklisterna som sedan många år står vid Hfab-huset på Viktoriagatan.

Fler lokala nöjesnyheter hittar du här