Svenska filminstitutets vd Anna Serner. Arkivbild.
Svenska filminstitutets vd Anna Serner. Arkivbild.

Anna Serner: "Jag är inte förvånad"

Svenska filminstitutets vd Anna Serner blev inte förvånad när hon läste vittnesmålen i skådespelaruppropet som kräver nolltolerans mot sexuellt utnyttjande och våld.

ANNONS
|

Det är i Svenska Dagbladet som 456 svenska skådespelare har gått ihop i ett gemensamt upprop, där det även framkommer anonyma vittnesmål om grova kränkningar och sexuella övergrepp.

- Jag är inte förvånad, men jag blev återigen knockad av digniteten av de sexuella övergreppen, säger Anna Serner, vd för Svenska filminstitutet.

"Genomgripande"

Hon har heller inte känt någon förvåning under #metoo-kampanjen.

ANNONS

- Det som drabbar en är just beskrivningarna som gör att man kommer ihåg egna överträdelser man har varit utsatt för, som man till och med nästan har nonchalerat för att man tycker att ”Äsch”. Det visar verkligen hur genomgripande det här är, på alla nivåer i samhället, säger Anna Serner.

Hon tror att underhållningsbranschen är extra utsatt.

- Det är så fruktansvärt många som vill ha jobbet, det är en väldig utseendefixering, det är en väldig åldersfixering. Det är så mycket makt involverat, och de män som har de ledande positionerna är så ”untouchable” i att de är så geniförklarade och har sådan stjärnstatus, säger hon.

Teaterförbundets ordförande Anna Carlson hyllar kvinnorna som nu lyfter frågan.

- Det är oerhört modigt, tycker jag. Och väldigt, väldigt starkt, säger hon.

ANNONS

"Måste gå vidare"

- Om du frågar mig personligen kan jag nog säga att det här är värre än vad jag trodde. Det kan jag säga för min egen del. Hela samhällsstrukturen består ju av maktutövande, oftast då från män mot kvinnor, och oftast då av män i maktställning, eller mot en kvinna i beroendeställning. Det här finns naturligtvis inom alla våra yrkesområden, och det finns säkert åt motsatt håll med. Det skulle absolut inte förvåna mig, säger Anna Carlson.

Redan i måndags beslutade Teaterförbundet att göra en ny undersökning bland sina medlemmar om sexuella trakasserier.

- Om du får fram ren och rak statistik på det, så är det tillsammans med de här kvinnornas berättelser ett oerhört bra underlag för att kunna gå vidare. Vi måste gå vidare. Jag tänker inte sitta här om några år igen och upptäcka att "det hände ingenting", säger Anna Carlson.

ANNONS

"Sorglig läsning"

Eirik Stubø, teaterchef för Dramaten, säger till Svenska Dagbladet att han inte känner igen sig i bilden som skådespelarna förmedlar.

- Den skakande bilden som den här artikeln ger är förfärande och sorglig läsning, inte minst för att folk har gått och burit på de här upplevelserna så länge. Men jag kan inte säga att jag på så sätt känner igen mig i det, säger han till tidningen.

Enligt Kulturhuset Stadsteaterns teater- och scenkonstchef Anna Takanen finns en tystnadskultur som gör att man inte anmäler.

- Anställningsformerna är väldigt viktiga. Branschen har en hög andel frilansare, vad betyder det för att man ska känna sig trygg och anmäla? säger hon till Svenska Dagbladet.

TT

ANNONS