CBS-chefen Leslie Moonves anklagas av sex kvinnor för trakasserier. Arkivbild.
CBS-chefen Leslie Moonves anklagas av sex kvinnor för trakasserier. Arkivbild.

Amerikansk tv-chef anklagad för trakasserier

Sex kvinnor träder fram och anklagar Leslie Moonves, chef för det stora tv-bolaget CBS, för sexuella trakasserier. I en granskning gjord av The New Yorker berättar kvinnorna om hur han gjort närmanden och i två fall hotat med att förstöra deras karriärer när de avvisat honom.

ANNONS
|

Händelserna ska ha inträffat mellan 1985 och 2006 och kvinnorna har i de flesta fall haft möten med Moonves om jobbmöjligheter för tv-kanalen, som är en av USA:s fem största, när han plötsligt tafsat eller försökt kyssa dem. Illeana Douglas, känd från bland annat filmen "Maffiabröder", är en av dem som anklagar Moonves och hävdar att hon fick sparken från en komediserie efter att hon skämtat bort hans närmanden.

- Han tryckte ned mig i soffan inne på hans kontor och började kyssa mig våldsamt. När du blir fasthållen på det sättet kan du inte röra dig, inte andas. Jag kände mig som ett infångat djur och kunde inte få honom att sluta. Det ögonblicket har förföljt mig genom livet, säger hon till New Yorker.

ANNONS

Ångrar sig

Leslie Moonves, som nu är 68 år, säger i ett uttalande att han har begått misstag och att han ångrar sig. Han hävdar också att han aldrig har utnyttjat sin position för att förhindra kvinnornas karriärer.

"Jag erkänner att det har funnits tillfällen, för flera årtionden sedan, som jag kan ha gjort kvinnor obekväma med mina närmanden. Det var misstag och jag ångrar dem oerhört. Men jag har alltid förstått och respekterat att ett nej betyder nej", säger han.

CBS utreder nu anklagelserna och i ett uttalande säger representanter för bolaget att man tar alla rapporter om trakasserier på allvar, men att man inte fått in några anklagelser om olämpligt uppförande mot Moonves under hans år som anställd av tv-kanalen. Flera anställda vittnar dock om en företagskultur liknande en "mansklubb", där män i 60-årsåldern försöker ligga med kvinnliga anställda.

Röst inom metoo

Historierna som nu rullas upp har enligt kvinnorna fått en bitter eftersmak eftersom Leslie Moonves under det senaste året blivit en röst inom metoo-rörelsen i Hollywood. I december i fjol hjälpte han till att grunda en kommission mot sexuella trakasserier på arbetsplatsen.

- När jag hörde det tänkte jag att "Herregud han har ingen skam i kroppen", säger en av kvinnorna till tidningen.

ANNONS

CBS är inte den enda tv-kanalen i USA som fått in rapporter om sexuella trakasserier. NBC och Fox News har sparkat ett par av sina stora profiler efter anklagelser mot dem och betalat ut miljontals dollar i förlikning.

TT

Fakta: Metoo

Metoo-rörelsen tog sin början när skådespelerskan Alyssa Milano bad alla kvinnor som blivit utsatta för sexuella ofredanden att svara på hennes tweet med orden "me too". Aktivisten Tarana Burke startade en liknande kampanj 2006, för kvinnor i utsatta områden och har i efterhand fått erkännande för att ha varit den som först använde sig av frasen i ett dylikt sammanhang.

Anklagelser mot filmmogulen Harvey Weinstein briserade i början av oktober i fjol efter artiklar i The New York Times och The New Yorker. En rad kvinnor, bland andra skådespelarna Ashley Judd, Rose McGowan, Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow och Rosanna Arquette gick ut och anklagade Weinstein för sexuella trakasserier och våldtäkter som pågått under flera årtionden.

Avslöjandet om de misstänkta övergreppen blev startskottet för hela metoo-rörelsen, som fått kvinnor att vittna om övergrepp i många olika länder och branscher. Weinstein, som nekar till brott, sparkades från det egna bolaget The Weinstein Company som han grundade tillsammans med sin bror 2005.

Hittills har fler än 70 kvinnor trätt fram och anklagat honom för trakasserier och övergrepp. Han åtalades i maj i en domstol i New York, men är för närvarande frisläppt mot borgen.

ANNONS