Konstduo. Agneta Oledal och Gitt Grännsjö-C tog båda examen från Konstfack 1968. 2009 började de samarbeta under namnet Korona.
Konstduo. Agneta Oledal och Gitt Grännsjö-C tog båda examen från Konstfack 1968. 2009 började de samarbeta under namnet Korona.

Överflödets rester får nytt liv i Koronas smycken

Agneta Oledal och Gitt Grännsjö-C ger material utan värde ny glans. På lördag är det vernissage deras utställning, "Adorning", på Galleri Hedvig.

ANNONS
|

Hösten 2009 startade Gitt Grännsjö-C och Agneta Oledal det gemensamma projektet Korona, där arbetet främst handlar om att ta tillvara och återanvända material som enligt dem själva "bara har råkat samlas i spåren av vårt överflöd". Av materialet skapar de sedan kläder, smycken och inredning.

– Det ligger nog i en textilares natur att återanvända, säger Gitt.

Hon bor i Laholm och Agneta i Gössäter i Västergötland. De arbetar med projekten var för sig och möts sedan för att utbyta kritik.

– Vi får inte visa något om inte båda godkänt det. Vi måste kunna stå för det ihop. Men vi brukar ju aldrig "hugga huvudet" av varandra, säger Agneta.

ANNONS

– Agneta är jag så trygg med, hon är alltid ärlig med vad hon tycker, fyller Gitt i.

De har känt varandra större del av sina liv. Båda växte de upp i Värmland. Båda tog de examen från Konstfack i Stockholm 1968. Men mötet i konsten ägde rum långt senare.

– 2009 sa Gitt att "nu får vi göra något tillsammans", säger Agneta.

Varför skedde det inte tidigare, efter Konstfack till exempel?

– På den tiden hade jag ett litet barn och det hade inte Gitt. Vi levde lite olika liv då, säger Agneta.

Sedan starten har Korona haft minst en utställning om året. Bland annat ställde de 2014 ut på Svenska ambassaden i Tokyo i Japan.

– Vi har väldigt roligt ihop. När man ställer ut själv är det mer spänt och på allvar, säger Gitt.

I dag, lördag, är det vernissage för deras smyckeutställning, "Adorning", på Galleri Hedvig i Halmstad (pågår till 19 augusti). Siden och läder är återkommande material. Flera av halsbanden består exempelvis av rester från gamla skinnjackor.

Impulserna i Koronas projekt hämtar Gitt och Agneta från uppväxtens Värmland – dess mörka skogar, stollighet och sagor.

– Vi är stolliga, vi är inte så allvarliga. Det är lustbetonat. Men det får inte bli för ytligt, det måste finnas någon slags tanke och värme, säger Agneta.

ANNONS
ANNONS