En riktigt vacker kväll för boken

Intresset för böcker tycks inte svikta. Halmstads Teater var absolut fullsatt på torsdagskvällen när fem författare var där för att prata om sina senaste utgivna böcker.

ANNONS
|

– Tänk att ni är så många, och jag känner igen en del ansikten, sade författaren och före detta Halmstadbon Anne-Marie Schjetlein, när hon kommit upp på scenen och fick se ett hav av en förväntansfull publik.

Folk började strömma till i god tid innan En kväll för boken tog sin början. De som tidigt tog sin plats i teatersalongen kunde njuta så mycket mera av Kulturskolans cellogrupp som spelade ledda av Bengt Albinsson. Musikstyckena blev en utflykt i film- och tv-världen som Game of Thrones, men också lite Schubert och Beatles.

Plötsligt släcktes belysningen som på en biosalong. Det blev också en liten filmsnutt med barn i förskoleåldern som med egna ord förklarade varför det är bra att läsa böcker, till publikens stora förtjusning.

ANNONS

– Jag förstår att många män känner sig kränkta över detta faktum att samtliga författare i kväll är kvinnor. Jag har fått mail om detta. Men i svallet av Me Too passar det bra med en enkönad kväll, sade Marianne Holm, politisk redaktör på Hallandsposten som var konferencier.

Först upp på scenen av författarna var Anne-Marie Schjetlein som gett ut boken Döden ingen ser, den tredje i en sjukhusserie. Hon har jobbat 33 år som sjuksköterska, bland annat i Halmstad.

– Det låter klyschigt, men innan jag började skriva fick jag höra att jag skulle gräva där jag står. Så var vad bättre än att skriva om sjukvården som jag kände så väl, sade hon och kittlade publiken med en textbit om en farligt stressad situation på intensivvårdsavdelningen.

Moa Herngren har jojobantat i hela sitt liv. Hon skrev boken Tjockdrottningen i rent raseri över hur fixerade människor är vid sina kroppar.

– Det är ett så viktigt ämne, sade hon.

Men boken till trots var publiken kanske ännu mer nyfiken på henne som medförfattare till TV-serien Bonusfamiljen. Jodå, det kommer en säsong till med start i januari och en tredje säsong är på gång.

Majgull Axelsson gillade uttrycket raseri.

– En gång skrev jag på en kärleksroman och somnade innan första kapitlet var klart. Jag ska ägna mig åt sådant som gör mig arg, sade hon.

ANNONS

I raseri började hon i stället gräva i hur funktionshindrade, de obildbara, förr gömdes undan på institutioner. Det rådde tystnad om vad som hände där innanför väggarna. I boken Ditt liv och mitt lyfter hon den skamliga baksidan av det goda folkhemmet.

I pausen bildades det som vanligt kö vid författarnas bokbord. Gladast i kön till Tina Nordström var nog Birgitta Johansson som köpte boken Grunderna - genvägarna och mina bästa recept.

– Jag fick en pratstund och sa hur trevligt det är att hon släpper in oss vanliga människor i matlagningen. Och då svarade hon att det är precis så hon vill ha det, berättade Birgitta Johansson.

Kön ringlade hos Bodil Jönsson och boken Vad är tid - och 100 andra jätteviktiga frågor.

– Det är fantastiskt roligt att se så många människor, sade hon och signerade med vältränad skrivstil.

Under kvällen delades Hallandspostens kulturstipendium ut av Viveka Hedbjörk, chefredaktör. Priserna gick till sångartisten Anna Lovdal samt till de frilansande kulturarbetarna Billy Nilsson och Jonas Börjesson.

Lite om: En kväll för boken

Författarna och böckerna var Anne-Marie Schjetlein (Döden ingen ser), Moa Herngren (Tjockdrottningen), Majgull Axelsson (Ditt liv och mitt), Tina Nordström (Tinas kök - Grunderna, genvägarna och mina bästa recept) och Bodil Jönsson (Vad är tid - och 100 andra jätteviktiga frågor)

Platsen var Halmstads Teater

Sedan starten 1950 har cirka 350 författare medverkat. Dåvarande kulturchefen på HP, Rune Gunnarsson, grundade eventet med gäster som barnboksförfattaren Astrid Lindgren och Halmstadfödde rikspolitikern Ernst Wigforss

Hallandspostens kulturstipendium 2017 tilldelades sångartisten Anna Lovdal samt kulturarbetarna Billy Nilsson och Jonas Börjesson

ANNONS