Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Några få förstör för andra

Apropå debatten om vindkraft.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. 

Vacker t belägen fastighet. Hänförande utsikt över stor vindkraftsindustri. Fritt från störande fågelsång. Ett häftigt svischande ljud från 87 vinkraftsvingar smeker dina öron.

Det lågfrekventa ljudet tränger in i din sängkammare likt John Blund och ger dig ett behagligt sövande ljud. Det stickande ljuset från stjärnorna är upplättat av ett rött behagligt sken.

Älgar eller rådjur stör ej längre din promenad i den vackra betongskogen.

Allt detta får du för en bråkdel av fastighetens taxeringsvärde.

Är det annonser av den karaktären vi boende runt Sennan och Åled kommer att locka med om det blir verklighet av den förestående vindkraftsindustrin med 29 verk?

Hur kan några få markägare få upplåta sin mark och förstöra för så många? Lever vi inte fortfarande i en demokrati, där även den utsatte individens intressen ska bli tillgodosedda?

Är vi på väg att sälja vår unika natur, som tillhör oss alla, för kortsiktigt vinning? Energi för landets behov har vi ju redan.

Undertecknad är pensionär, som tillsammans med sambo satsat kapital i ett egenhändigt uppfört hus. Jag har en nettopension på 11 000. Hur ska vi om vi väljer att flytta kunna få råd med ett likvärdigt boende?

De som upplåter sin mark lär tjäna cirka 150 000 kronor per verk och år. För dem öppnar sig den nya alltigenom dyra bostadsmarknaden, men knappast för oss.

Har vi inte rätt, enligt lag, till någon form av skadereglering från personer som orsakar våra förluster men själva uppbär vinning?

Jag har deltagit i två ”samrådsmöten” där det mesta från det feltolkade ordet vindkraftspark till orealistiskt undermåliga bildmontage har presenterats för oss. Någon form av samråd har jag ej sett till.

Om några år är förmodligen dagens vindkraftsteknik förlegad. Då kommer det en gång så vackra skogslandskapet vara belamrat med betongfundament. På samma sätt som en del av våra kuster fortfarande bär minnen från andra världskriget med sina betongbunkrar.

Redan nu är lönsamheten med dagens vindkraftsutvinning diskutabel. Nya energikällor utvecklas.

Var finns våra folkvalda politiker?

En levande landsbygd är viktig för vår kommun.

Rolf Dahlström