Ekobrottsmyndigheten lägger ner utredningen. Arkivbild.
Ekobrottsmyndigheten lägger ner utredningen. Arkivbild.

Utredning mot kulturprofilen läggs ner

Den våldtäktsdömde så kallade kulturprofilen åtalas inte för skattebrott. Eftersom den misstänkta brottsligheten inte skulle leda till ytterligare straff läggs förundersökningen ner. Åklagaren Jan Tibbling säger samtidigt att inte heller poeten Katarina Frostenson utreds för ekonomisk brottslighet.

ANNONS
|

Under flera årtionden drev poeten och tidigare akademiledamoten Katarina Frostenson en kulturklubb i Stockholm tillsammans med den våldtäktsdömde så kallade kulturprofilen.

Företaget bakom klubben har tagit emot ekonomiskt stöd från en rad institutioner. Bland dessa märks Stockholms stad, Stockholms läns landsting och statliga Kulturrådet. Svenska Akademien har också betalat ut stöd till klubben, samtidigt som Frostenson satt på stol nummer 18 i Akademien.

Den tidigare ständige sekreteraren Sara Danius beställde förra året en utredning av Svenska Akademiens och kulturprofilens mellanhavanden och i den rekommenderades Akademien att polisanmäla den verksamhet som Frostenson och kulturprofilen har bedrivit på klubben.

ANNONS

Enligt uppgifter till Sveriges Radios Ekot har tidigare anställda på klubben vittnat om svarta löner.

Inledde förundersökning

Akademien valde att inte göra någon polisanmälan, men efter en anmälan från en privatperson inleddes en förundersökning gällande misstänkt skattebrott.

Nu har Ekobrottsmyndigheten lämnat besked om att förundersökningen som rör kulturprofilen läggs ner. Åklagare Jan Tibbling motiverar beslutet med att en eventuell fällande dom inte skulle innebära något ytterligare straff för mannen, som av Svea hovrätt har dömts till 2,5 års fängelse för två fall av våldtäkt.

Beslutet att lägga ner förundersökningen innebär inte att Ekobrottsmyndigheten har tagit ställning till huruvida det har begåtts misstänkta brott inom ramen för kulturklubbens verksamhet, men Jan Tibbling säger att klubben inte är föremål för någon förundersökning.

- Vi har inte funnit någon anledning att fortsätta förundersökningen i någon övrig utsträckning. Mer än så kan jag inte kommentera, säger Tibbling.

Äger halva företaget

Som hälftenägare till klubben har Katarina Frostenson ansvar för dess ekonomiska förehavanden. Tibbling säger dock att inte heller hon utreds för någon form av ekonomisk brottslighet, men vill inte vidare utveckla frågan.

ANNONS

- Det kan jag inte uttala mig om, säger han.

Frostenson blev enligt Svenska Dagbladet hälftenägare i företaget bakom klubben 1990. Från 1992 satt hon på stol nummer 18 i Svenska Akademien, men den 18 januari i år tillkännagavs hennes utträde ur Akademien.

Frostensons fortsättning som ledamot var en av de frågor som ledde till en infekterad konflikt som har skakat Svenska Akademien. Hon lämnade sin stol efter en uppgörelse där Akademien bland annat ska fortsätta att bidra till hennes försörjning.

Kulturprofilen dömdes i hovrätten i december. Han har överklagat domen till Högsta domstolen.

TT

Fakta: Förundersökningsbegränsning

Reglerna om förundersökningsbegränsning anger under vilka omständigheter polis och åklagaren kan lägga ner en förundersökning. Ofta handlar det om att en och samma person är misstänkt för många brott och att straffet inte skulle påverkas av om man utreder ännu ett.

Ett vanligt skäl för förundersökningsbegränsning är att personen nyligen har dömts för annan brottslighet och att det nya brottet inte skulle innebära att straffet skärptes.

Källa: Åklagarmyndigheten

ANNONS