Polisen Fredrik Brokopp: ”Det saknas en person i Tunna blå linjen”

Tv-serien ”Tunna blå linjen” som handlar om poliser i Malmö har tagit både publiken och kritikerna med storm. Polisinspektören Fredrik Brokopp från Halmstad var i tjänst under sommarens kravaller i Rosengård. Han följer serien, och känner igen mycket – men tycker att en viss person saknas.

ANNONS
|

Trots jätteutbudet av tv pratar plötsligt alla om en och samma serie. ”Tunna blå linjen” diskuteras både i Facebookgrupper och vid fikaborden. Äntligen har vi fått en glimt av hur polisjobbet ser ut långt bortanför tv-deckarnas mordgåtor, i en serie där ”vanliga” poliser försöker göra sitt jobb trots hatkommentarer på sociala medier, filmande allmänhet och struliga relationer. Den speglar något som är äkta – eller?

– Som helhet har serien en ambition att ligga nära verkligheten. Alla kolleger kan relatera till händelser som visas. När jag såg ett av avsnitten bubblade mina egna känslor upp kring hur det var att komma med dödsbud efter en olycka, säger polisinspektören Fredrik Brokopp.

ANNONS
Polisen Fredrik Brokopp i Rosengård i Malmö. Ordern om att rusta på med full skyddsutrustning hade precis kommit men ingen hade en aning om vad som väntade.
Polisen Fredrik Brokopp i Rosengård i Malmö. Ordern om att rusta på med full skyddsutrustning hade precis kommit men ingen hade en aning om vad som väntade. Bild: Privat

I stora drag tycker han också att serien har tonträff, inte minst när det gäller snacket i samband med visitering eller över radion.

– Men man ska inte tro att det är verkligheten som visas. Att alltid åka med en och samma partner i bilen existerar bara på film. Poliserna i serien tycks också slippa alla de där ganska tråkiga vardagsärendena som vi åker allra mest på, säger han.

Paralleller till koranbränningen i Rosengård

Fredrik Brokopp är född och uppvuxen i Halmstad men har sin tjänstgöring i nordvästra Skåne. Just nu är han frikopplad för sitt fackliga arbete. Men i somras var han på plats i Malmö där Tunna blå linjen utspelar sig. Det var i samband med koranbränningen i stadsdelen Rosengård då det blev rejält stökigt. En händelse i ”Tunna blå linjen” har en vag likhet med det som hände, i ett avsnitt när extremister ställs mot varandra under en demonstration som urartar och polisen hamnar mittemellan.

Bild från tv-serien, där nyutexaminerade polisen Sara är med när det hettar till i samband med en demonstration. ”Det borde hon inte ha fått vara i verkligheten”, konstaterar polisen Fredrik Brokopp.
Bild från tv-serien, där nyutexaminerade polisen Sara är med när det hettar till i samband med en demonstration. ”Det borde hon inte ha fått vara i verkligheten”, konstaterar polisen Fredrik Brokopp. Bild: Håkan Schüler/Anagram

– I verkligheten skulle inte en nyutexaminerad polis, som tv-seriens Sara, vara med vid ett sådant tillfället. När det handlar om polisarbete vid större folksamlingar som demonstrationer eller fotbollsmatcher använder man sig av poliser som är utbildade i särskild polistaktik och har tränats för sådana situationer, berättar Fredrik Brokopp.

ANNONS

Vid verklighetens koranbränning i Malmö sköts det fyrverkerier, smällare och bengaler. Polisen fick också stenar kastade mot sig. Men nästa kväll vände det. Då hamnade Fredrik Brokopp i nyheterna sedan en man lagt rosor på polisbilen. En liknande vändning får vi se i ”Tunna blå linjens” avsnitt fem, då de goda krafterna plötsligt tar över efter ett hatdåd. Istället för att mötas av ilska och kritik får polisen sympatier.

Fredrik Brokopp: ”En rätt dålig bild, men man ser rosorna på polisbilen. Det var en fin gest och vi fick ett bra samtal, mannen som lämnade dem och jag. Rosorna blev upphov till Twitterkommentarer och senare nyhetsinslag.”
Fredrik Brokopp: ”En rätt dålig bild, men man ser rosorna på polisbilen. Det var en fin gest och vi fick ett bra samtal, mannen som lämnade dem och jag. Rosorna blev upphov till Twitterkommentarer och senare nyhetsinslag.” Bild: Privat

– Det är förstås härligt när de positiva krafterna tar plats och visar att allt inte är svart eller vitt. Det är viktigt att påminnas om att det finns nyanser vad det än gäller, säger Fredrik Brokopp.

Många filmar med mobilen

I ”Tunna blå linjen” illustreras allmänhetens synpunkter ofta av Twitterkommentarer som rullar över tv-rutan. Många gånger är de både elaka och felaktiga, men ibland tar någon polisen i försvar. Kommentarerna på sociala medier känner Fredrik Brokopp igen från verkligheten.

– Det är ju alltid roligt med glada tillrop och gilla-kommentarer, men myndigheten får aldrig prioritera att jaga ”likes” framför att göra sitt jobb.

I tv-serien är det också många förbipasserande som tar fram sina mobiler och filmar när polisen är på plats. Även det känner Fredrik Brokopp igen från polisens vardag.

ANNONS

– Visst har det ökat nu när alla har tillgång till kamera genom mobilen. Polisen kan inte heller förbjuda någon att filma, det har folk rätt att göra. Däremot vill vi att alla håller sig på behörigt avstånd, både för sin egen säkerhets skull och för att vi som poliser inte vill ha någon för nära inpå ryggen när vi jobbar.

Han hoppas också att den som filmar inte använder sina bilder på ett osmakligt sätt.

– Det gäller även poliser. Många i kåren har konton på sociala medier och övertramp har förekommit. Så ska det självklart inte vara. Vi måste vara trovärdiga som myndighet.

”Skäms över sexismen”

I ett avsnitt i serien blir den kaxiga polisen Leah med invandrarbakgrund utsatt för en grov kränkning av manliga kolleger. Scenen fick Fredrik Brokopp att reagera.

Polisen Leah från ”Tunna blå linjen”.
Polisen Leah från ”Tunna blå linjen”.

– Både sexism och rasism finns tyvärr inom kåren i verkligheten också. Det vore unikt om vi inte hade haft det, eftersom polisen är en hierarkisk organisation som är manligt styrd sedan lång tid. Men i ”Tunna blå linjen” saknar jag en person: Mig själv!

Här syftar Fredrik Brokopp på sin roll som facklig företrädare.

– Jag hade blivit fruktansvärt besviken om det som hände Leah hade hänt här hos oss. Men det förekommer problem och nyligen tog tv-programmet Kalla fakta upp ett exempel med kvinnliga poliser som valt att säga upp sig efter att ha blivit trakasserade. Jag skäms över att myndigheten fortfarande inte klarar av att hantera sexuella trakasserier och annat olämpligt uppträdande bland sina anställda. Och jag skäms över att polismyndigheten tycks värja sig mot att problemen är strukturella, både vad gäller sexism och rasism. Där tycker jag facket har en viktig roll att spela.

ANNONS

Även om det ibland kan vara hårddraget så sätter ”Tunna blå linjen” fingret på verklighetstrogna problem. Men serien innehåller också glädjeämnen, som spirande romantik. Att poliser blir kärlekspar händer förstås i verkligheten med.

– Jag kan inte uttala mig om det är vanligare inom polisen än inom andra yrken men jobbet är ju ett bra ställe att träffa någon på. Jag har förstått på framför allt kvinnliga kolleger att det inte är helt lätt att hitta en partner utanför polisen som förstår och accepterar yrkets krav.

När Fredrik var med vid kravallerna i Rosengård i somras skulle han till exempel ha varit hemma hos familjen vid midnatt. Istället blev det tre dygn hemifrån.

– Så kan det vara – och det är inte alla relationer som står ut med det. Tvära omkastningar i schemat är en del i polisyrket för många av oss. Att det kan bli sena kvällar har ju också speglats i ”Tunna blå linjen”.

På söndag är det säsongsavslutning för serien på STV Play och på SVT 1 är det dags en vecka senare, den 21 mars. Att det blir en andra säsong är klart och i dagarna började man leta efter statister. Nu återstår bara att se om serien fortsätter hålla sin balans på den tunna (och i det här fallet blå) linjen mellan verklighet och fiktion.

ANNONS

Fredrik Brokopp.
Fredrik Brokopp.

Fredrik Brokopp

Yrke: ”Polis och ordförande för Polisförbundet i nordvästra Skåne.”

Ålder: 43.

Bor: ”I Höganäs men är från Halmstad.”

Familj: ”Fru och två barn.”

Kontakten med Halmstad i dag: ”En hel hög gamla skol- och idrottskompisar.”

Starkt minne från åren i yttre tjänst: ”En trafikolycka där en kollega och jag fick hantera identifiering och dödsbud inne på lasarettet. Två personer omkom och vi tog emot anhöriga när de kom dit.”

Fritidsintressen: ”Matlagning och sport. Jag spelade i Drotts A-lag när det begav sig och nu är jag tränare för min dotters handbollslag.”

Ser helst på tv: ”Jag har fastnat för serier och tittar ganska brett. Men visst blir det en och annan polisserie ibland, till exempel ”Elitstyrkans hemligheter” och ”Tunna blå linjen”. Jag ser också sådant som barnen vill se, till exempel ”Benjamins.”

En tanke kring polisyrket och ”Tunna blå linjen”: ”Jag tror att tv-serien har fått många att förstå bredden i polisyrket. Men man måste ha i minnet att serien är fiktion och inte en dokumentär.”

ANNONS