Dynamisk duo. Johan Hamann (till vänster) och Johan Engman står för slagverket i Halmstad Brass. Det är bra tryck i pukorna på 26 respektive 29 tum.
Dynamisk duo. Johan Hamann (till vänster) och Johan Engman står för slagverket i Halmstad Brass. Det är bra tryck i pukorna på 26 respektive 29 tum.

Trumslagare med 60 år tillsammans på festival

Det är dags för den 33:e Fyrverkeri­festivalen i Halmstad. I finalen på lördag står över 200 musiker på scen. Två av dem är slagverkarna Johan Engman och Johan Hamann, som tillsammans har spelat 60 år på festivalen.

ANNONS
|

Det mullrar över Söder. Trumslagarna Johan och Johan från Halmstad Brass har dragit fram var sin gigantisk puka på gården utanför Byring & Bråte och det riktigt sjunger om instrumenten.

– Det ska låta som om det är en person som spelar, inte alltid helt lätt, förklarar Johan Hamann.

Både han och kollegan Johan Engman får något vilt i blicken när de berättar om hur det är att trumma under Fyrverkerifestivalen.

– Det är oerhört mäktigt att stå där med slagverken. Jag började som tolvåring 1982 och minns verkligen att jag fick en sådan wowkänsla, säger Johan Eng­man.

– Vi har fyrverkeriet precis i ryggen där vi står. Man känner det i hela kroppen och det händer att sotrester flyger ner över trummorna. Publikens känslor blir väldigt påtagliga också, det är en stor upplevelse, säger Johan Hamann.

ANNONS

Hans första festival var 1980 som 13-åring.

Just åldersbredden bland de medverkande är något de gärna lyfter fram som positivt. Här finns musiker som har passerat 80-strecket, men också Småbrasset och marschbandet ”Slagverket” från Kulturskolan vars medlemmar är mellan 10 och 19 år.– Visst har man sett en och annan yngre förmåga som har vänt sig om för att få en skymt av fyrverkerierna och sedan är det kört. Då tappar man bort sig direkt i noterna, säger Johan Hamann.

– Som amatörmusiker är Fyrverkerifestivalen en perfekt möjlighet att få komma ut och spela för en stor publik, tycker Johan Engman.

De flesta förknippar nog festivalen med den stora finalen i Norre katts park på lördag kväll. Men redan på onsdag kväll drar det i gång. I borggårdskällaren på Halmstads slott blir det ”energisk vetenskapshistoria” med Kammarfysikensemblen.

Torsdag kväll innebär orgelfyrverkeri i S:t Nikolai kyrka med Robert Bennesh, Ulric Andersson och Per Henrik Johansson.

På fredag är Immanuelskyrkan spelplats när Svedala Blåsorkester anländer till Halmstad. De uppträder även under lördagen, som är den stora finaldagen med konserter i centrum hela dagen. Totalt spelar tio orkestrar och TEKören med över hundra medlemmar under lördagen.

Sammanlagt står ungefär 220 musiker på scen under finalen för att ackompanjera de färgglada explosionerna som signalerar att sommaren är på väg att ta slut.

ANNONS

– Det är verkligen stimulerande när alla 200 musikerna samlas för repetition. Varje år är det nya personer som är med och man vet aldrig på förhand hur det kommer att låta den här gången, säger Johan Hamann.

Onsdag 22/8: Kammarfysikensemblen – Halmstads slott, borggårdskällaren.

Torsdag 23/8: Orgelfyrverkeri – S:t Nikolai kyrka.

Fredag 24/8: Svedala Blåsorkester – Immanuelskyrkan.

Lördag 25/8: Amerikansk folkmusik – S:t Nikolai kyrka.

Svedala Blåsorkester, Hårda musikkår, Åderlåtarne – Rådhustrappan.

Falkenbergs Blåsorkester, Halmstad Symphonic Band, Hallands Hemvärns Musikkår – Åhléns hörna.

Finalkvällen i Norre katts park 25/8: Halmstads Stadsmusikanter, Sennan Brass, Åderlåtarne, Svedala Blåsorkester, Slagverket, Horda Musikkår, Falkenbergs Blåsorkester, Halmstad Brass med Småbrasset, TEKören, Hallands Hemvärns Musikkår.

Dirigent för Fyrverkerimusiken av G.F. Händel är Jörgen Flink.

ANNONS