Popkungens imperium – så mycket omsätter Per Gessles bolag

Per Gessle i Gyllene Tider är inte bara en popsmed av rang. Under åren har affärsmannen i honom utvecklats och i dag är 60-åringen involverad i ett flertal bolag som tillsammans omsätter närmare en kvarts miljard. Vi har kartlagt popkungens imperium.

ANNONS
LocationHalmstad, Harplinge, Halland, Tylösand||

Per Gessle är som ägare och styrelseledamot involverad i elva olika företag varav nio är aktiebolag.

Tyngst i verksamheten är den anrika hotellrörelsen i Tylösand som i fjol omsatte över 220 miljoner, hade ett rörelseresultat på drygt 34 miljoner och ett eget kapital på 45 miljoner.

Popkungen Per Gessle äger del av Hotell Tylösand

Det framgångsrika hotellet drivs av Tylösands havsbad som är ett dotterbolag till holdingbolaget Tylösands Kompaniet som sitter på samtliga aktier.

Holdingbolaget ägs i sin tur av två företag, Elevator Entertainment och Chubla.

I förstnämnda bolaget heter ägaren Per Gessle medan det andra bolaget ägs av Björn Nordstrand, finansman och en gång vd på TV4. Duon har 50 respektive 40 procent, resterande tio procent har spritts. Att bolagskonstruktionen ser ut just så förklaras av bolagets vd Mats Nilemar med att lösningen var mest praktisk när de båda profilerna bestämde sig för att gå ihop.

ANNONS
Det var då, juli 1995. Björn Nordstrand och Per Gessle avslöjade att de köpt Hotell Tylösand. I fjol omsatte verksamheten 220 miljoner.
Det var då, juli 1995. Björn Nordstrand och Per Gessle avslöjade att de köpt Hotell Tylösand. I fjol omsatte verksamheten 220 miljoner. Bild: TT

Kopplat till hotellet är även bolaget Tres Hombres där Per Gessle är delägare och ordförande.

Bolaget omsätter knappt två miljoner och ägnar sig åt handel med fotokonst, bland annat hänger verk av storheter som Terry O Neil och Anton Corbijn på väggarna.

Flera kopplingar till Gessles karriär

I hotellet finns också flera kopplingar till Per Gessles kreativa och musikaliska verksamhet. I Loungen hänger guld- och platinaskivor för Gyllene Tider och Roxette – liksom inramade, tidiga refuseringsbrev från skivbolag som i dag mest är kuriosa för dem som skrev dem, bland andra Björn Ulvaeus och Benny Andersson från Abba och Polar. Inför finalturnén, som avslutas på Brottet i Halmstad i morgon kväll, repade Gyllene Tider i hotellet där det under åren även varit ”hemliga” premiärspelningar för stjärnans band.

Per Gessles kommersiella och finansiella framgångar som byggt upp hans förmögenhet kan förstås förklaras med hans konstnärliga yrkesskicklighet, en kreativitet och en hitkänsla som få besitter.

För Per har det alltid varit viktigt att ha folk omkring sig som han känner väl och kan lita på för vad det egentligen än gäller, stort som smått.

Men redan tidigt i karriären fanns en näsa för affärer, liksom insikten om betydelsen av ordning och reda och – inte minst – att ha kontroll över sitt material och sina rättigheter.

Per Gessle har länge hävdat att han varit noga med och ganska duktig på att omge sig med personer som på sina områden är mer kompetenta än vad han själv är – och som därmed hjälpt honom dit han vill.

ANNONS

Som Jan Beime, revisor i Örebro.

Jimmy Fun bildades redan 1981

Företaget Jimmy Fun, Per Gessles första bolag med musikförlagsverksamhet, bildades redan i april 1981, då Gyllene Tider hade fått sitt stora genombrott. Redan då samarbetade den unge popidolen med Beime.

Under åren har bolaget Jimmy Fun växt och hade 2018 en omsättning på 17,3 miljoner och totalt tillgångar på över 137 miljoner kronor.

I dag har Beime som nestor i branschen fyllt 77 och trappat ned.

Han säger till tidningen att han därför inte vill ge några kommentarer, men innan vi avslutar telefonsamtalet säger han:

– Det är klart att kontinuiteten är viktig. Framgångarna bygger väldigt mycket på min och Pers långa relation.

Numera har Beimes kollega – Mats Nilemar, 63, som funnits med i Gessle-sfären sedan 1987 då Roxette började ta fart – tagit över.

Han har i dag ett finger med i de flesta av Per Gessles affärer – som finansiell expert och rådgivare till Halmstadsonen.

Precis som Jan Beime betonar Mats Nilemar trygghet och långsiktighet i samarbetet med stjärnan.

– För Per har det alltid varit viktigt att ha folk omkring sig som han känner väl och kan lita på för vad det egentligen än gäller, stort som smått, säger han.

ANNONS
Exklusiva bilar är ett stort intresse för Per Gessle. Åtskilliga av hans miljoner har hamnat hos Ferrari. I Pers garage står åtta rariteter av den italienska lyxbilen.
Exklusiva bilar är ett stort intresse för Per Gessle. Åtskilliga av hans miljoner har hamnat hos Ferrari. I Pers garage står åtta rariteter av den italienska lyxbilen. Bild: Roger Larsson

Musikverksamheten i form av skapande och utgivning har Per Gessle i flera aktiebolag där han själv är ordförande och har full koll. Totalt har bolagen eget kapital på över 300 miljoner, där Jimmy Fun är störst.

Roxette Recordings viktigt bolag

Ett viktigt bolag med internationell koppling är Roxette Recordings som äger samtliga aktier i dotterbolaget Tourist Trap, ett bolag som skapades i slutet av 1980-talet, men då under namnet Roxette Produktion. Tourist Trap i sin tur äger samtliga aktier i det amerikanska dotterbolaget Roxette US.

När det gäller ekonomi och affärer har vi gjort en lång resa tillsammans och på det viset utvecklat ett ömsesidigt förtroende där alla vet sina roller och strävar mot samma mål.

Musik- och förlagsbranschen är finansiellt en djungel där det är lätt att gå vilse och där faror och fällor hotar. Under drygt 40 år har Per Gessle och hans ekonomiska rådgivare inte bara tagit sig fram utan även lyckats finansiellt.

Den långa tiden har gjort att de även lärt och utvecklats av branschen. Mats Nilemar utvecklar:

– När det gäller ekonomi och affärer har vi gjort en lång resa tillsammans och på det viset utvecklat ett ömsesidigt förtroende där alla vet sina roller och strävar mot samma mål, säger han och fortsätter:

– Vi är dessutom inte så många i Sverige som har en så lång erfarenhet och, förhoppningsvis, kunnande som vi har vad gäller den ekonomiska och affärsmässiga sidan av musik- och nöjesbranschen med exempelvis alla dess rättighetsfrågor. Jag tror att Per också har uppskattat vår saklighet och försiktighet, säger han.

ANNONS

Tidningen har sökt Per Gessle för kommentar. Hans manager Marie Dimberg låter hälsa att varken han eller hon uttalar sig i frågor som rör Per Gessles ekonomi.

Fakta: Per Håkan Gessle

Ålder: 60.

Familj: Hustrun Åsa, 58, och sonen Gabriel, 22.

Bor: Villa i Tylösand, lägenhet på Strandvägen i Stockholm.

Aktuell: På avskedsturné med poporkestern Gyllene Tider.

Fakta: I Pers garage

Popstjärnans intresse för snabba och dyra bilar är omvittnat. Den här samlingen finns i garaget:

• McLaren Senna 2019.

• Ferrari Laferrari 2014.

• Ferrari Laferrari Aperta 2017.

• Ferrari F430 Scuderia 2008.

• Ferrari 599 GTO 2011.

• Ferrari F12 2016.

• Ferrari Dino 246 1971.

• Ferrari 458 Italia 2015.

• Ferrari 550 Barchetta 2001.

• Ferrari 250 Granturismo 1962.

• Rolls-Royce Phantom 2005.

• Bentley Bentayga W12 2017.

Fakta: Omsättning och resultat

Omsättningen i de bolag som Per Gessle är verksam i var totalt nästan en kvarts miljard kronor 2018. Resultatet slutade sammanlagt för alla bolagen på närmare tio miljoner kronor trots ett större minusresultat i ett av bolagen.

Så här ser det ut:

• Tylösands Kompaniet AB

(Holdingbolag som äger Tylösands Havsbad)

Koncernomsättning: 220 200

Resultat: 23 534

• Jimmy Fun AB

Omsättning: 17 550

Resultat 6 033

• Elevator Entertainment AB

Omsättning: 4 103

Resultat: 13 996

• Tres Hombres AB

Omsättning: 1 747

Resultat: 1

Tourist Trap AB

Omsättning: 290

Resultat: 1 361

• Roxette Recordings AB

Omsätning: 139

Resultat: 2

• Space Station 12 AB

Omsätning: 62

Resultat: –35

(Bolagets egna kapital: 79 275)

Omsättning total: 244 092

Resultat total: 9 536

Källa: Bolagsverket

Fotnot: Siffrorna skrivs i tusen kronor (tkr). Uppgifterna gäller för 2018. Avser de sju aktiebolag som Per Gessle är verksam i.

ANNONS