Ljudteknikern Joel Arwidson ställer in mikrofonen medan Ulrika Pahlett från Halmstad Brass spelar ett solo.
Ljudteknikern Joel Arwidson ställer in mikrofonen medan Ulrika Pahlett från Halmstad Brass spelar ett solo. Bild: Roger Larsson

Fyrverkerimusikfestivalen klipps samman för nätet

I coronatider är det inte bara konvent inför det amerikanska presidentvalet som hålls på nätet – lördagens fyrverkerimusikfestival blir också en digital föreställning.
– Om vi ställt in helt fanns det risk för att denna 40-åriga tradition skulle ha dött ut, säger Lennart Andreasson, ordförande i föreningen bakom.

ANNONS
|

– Redan när mars månad hade tagit slut kände jag på mig att det inte skulle kunna hållas någon föreställning i Norre katts park i slutet av sommaren, säger Lennart Andreasson, ordförande i Föreningen För Fyrverkerimusikens Främjande.

Vi träffas i kulturhuset Najaden, där det spelas blåsmusik för fullt – utan publik, men inför filmkameror.

Teknikern Marcus Persson följer musikerna via tre fasta kameror inne i konserthallen på kulturhuset Najaden.
Teknikern Marcus Persson följer musikerna via tre fasta kameror inne i konserthallen på kulturhuset Najaden. Bild: Roger Larsson

I kontrollrummet sitter teknikern Marcus Persson och växlar mellan olika kameror och zoomar in eller ut på musikerna i orkestersalen intill. Ljudteknikern Joel Arwidson, som riggat upp mikrofonerna, sitter intill och kollar så att det låter bra.

– Vi har filmat bit för bit av konserten. Allt från inledningen med programledaren Pelle Hörmander till orgelmusik i kyrkan med Anders Wilhelmsson, Nikolaikören och Anders Hjelm som blåser tapto i parken, förklarar Lennart Andreasson.

ANNONS

70 minuter

– Under veckan ska jag klippa ihop alltsammans till 70 minuter som man ska kunna se klockan 20.00 på lördag på hallandsposten.se.

Mats Johansson, som spelar trombon i Halmstad Brass, laddar inför filminspelningen.
Mats Johansson, som spelar trombon i Halmstad Brass, laddar inför filminspelningen. Bild: Roger Larsson

Just den här dagen ska Halmstad Brass spelas in.

– När man spelar live har man bara en chans, men när det spelas in finns alltid risken att folk vill göra omtagningar för att det ska bli perfekt, säger orkesterledaren Mikael Johansson.

Inte tillräckligt många stämmor

Han förklarar också varför de inte kan spela Georg Friedrich Händels klassiska Music for the Royal Fireworks, som framförts varje år 1980–2019.

– Vi brukar ju samla en massa orkestrar för att få till alla stämmorna, men på grund av covid-19 är det varken tillåtet eller lämpligt att sitta 150 personer tillsammans, säger han om det faktum att de inte har med träblåsinstrument som tvärflöjt, klarinett, oboe eller fagott.

I stället har de valt att framföra Drottningsholmsmusiken av Johan Helmich Roman.

– Roman var ju Händels lärljunge och det märks på stilen att verken är lika varandra, säger Mikael Johansson.

Mikael Johansson dirigerar Halmstad Brass.
Mikael Johansson dirigerar Halmstad Brass. Bild: Roger Larsson

Enligt Lennart Andreasson var det inte lätt att få kommunala bidrag till årets uppsättning.

Övertalning

– När vi presenterade idén om en digital föreställning möttes vi av skepsis. Det krävdes en hel del övertalning för att övertyga kulturnämnden, säger han.

ANNONS

– Vi pekade på risken för att det annars kanske inte blir någon fortsättning i Halmstad när pandemin är över. Både musikerna och publiken behöver någon form av kontinuitet för att traditionen ska leva vidare.

Lennart Andreasson tror att det hade varit slutet för fyrverkerimusikfestivalen om den ställts in helt i år.
Lennart Andreasson tror att det hade varit slutet för fyrverkerimusikfestivalen om den ställts in helt i år. Bild: Roger Larsson

För musikerna har det varit ett långt avbrott beträffande såväl repetitioner som konserter.

– Vi har inte spelat tillsammans sedan början av mars, så visst kändes det lite ringrostigt när vi skulle repa för första gången, säger Johan Erling, som spelar tuba och är ordförande i Halmstad Brass.

Efter det långa uppehållet på grund av coronapandemin verkade musikerna extra sugna på att spela – bland annat Martin Marklund som spelar euphonium.
Efter det långa uppehållet på grund av coronapandemin verkade musikerna extra sugna på att spela – bland annat Martin Marklund som spelar euphonium. Bild: Roger Larsson

– Samtidigt uppvägs det av att alla har längtat så. Man märker av fokuset och spelglädjen i rummet när alla är på tårna, fortsätter han.

Sista frågan är självklar: Vad händer med de obligatoriska fyrverkerierna på slutet?

– Vi har faktiskt filmat när Kammarfysikensemblen spelar den sista satsen av Händels fyrverkerimusik. Till det ska jag klippa in filmsnuttar med fyrverkerier, säger Lennart Andreasson.

ANNONS