Dina Yonas, Manna Loulou Lamotte och Ashley Haynes i The Mamas vann Melodifestivalen 2020. Arkivbild.
Dina Yonas, Manna Loulou Lamotte och Ashley Haynes i The Mamas vann Melodifestivalen 2020. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Eurovision 2020 ställs in

Årets upplaga av Eurovision Song Contest ställs in, meddelar europeiska radio- och tv-unionen EBU på Twitter.
– Det är fullständigt förståeligt och helt rätt beslut, säger Christer Björkman.

ANNONS

"Vi beklagar djupt att vi måste meddela att Eurovision Song Contest 2020 i Rotterdam ställs in", lyder pressmeddelandet från EBU, som hänvisar till osäkerheten som har skapats med anledning av spridningen av sjukdomen covid-19 i Europa och restriktionerna som införts av regeringarna i medlemsländerna och av nederländska myndigheter.

"Inte en stund för självömkan"

Beslutet att ställa in Eurovision Song Contest var rätt och väntat, enligt Christer Björkman, Sveriges delegationschef för tävlingen.

– Det är fullständigt förståeligt och helt rätt beslut, så klart. Det här är inte en stund för självömkan, det gäller bara att acceptera beslutet, kavla upp ärmarna och gå vidare, säger han.

– Man har bearbetat det här under två veckors tid, där man har märkt att det accelererar så oerhört fort. Gräns efter gräns stängs. Det var ju oundvikligt.

ANNONS

Rotterdam kan arrangera nästa år

I Nederländerna infördes i förra veckan ett förbud mot folksamlingar större än 100 personer för att minska spridningen av coronaviruset. Förbudet gäller i första hand månaden ut.

Diskussioner pågår om huruvida Rotterdam ska få arrangera tävlingen nästa år i stället, skriver EBU.

Något som däremot är fastställt är att artisterna som skulle ha tävlat i år inte ges någon fribiljett till nästa års Eurovision.

Sveriges framröstade representanter i tävlingen, The Mamas, berättar i en skriftlig kommentar för TT att de respekterar beslutet.

"Vi såg så otroligt mycket fram emot att få representera Sverige med 'Move'. Vi hoppas att folk fortsätter att lyssna på vår låt med budskapet att vi gemensamt kan förflytta berg, något som känns extra relevant i dag då alla måste ta ansvar och göra det rätta. För om vi hjälps åt i denna svåra tid kommer det också att resultera i något gott till slut", säger medlemmarna Ashley Haynes, Loulou Lamotte och Dinah Yonas Manna.

Det skulle ha funnits ytterligare ett svenskt deltagande i Eurovision, i form av Danmarks bidrag "Yes" som är skrivet av svenskarna Jimmy Jansson och Linnea Deb tillsammans med danske Emil Adler Lei åt duon Ben & Tan.

– Vad ska man säga, det är bara skittråkigt när man för en gångs skull får med en låt i Eurovision. Samtidigt förstår jag att de måste göra något för att förhindra spridningen, säger Jimmy Jansson.

ANNONS

Alternativa lösningar

Kultur- och nöjesjournalisten Hanna Fahl, på Dagens Nyheter, är inte förvånad över beslutet att ställa in tävlingen.

– Det hade varit fullkomligt omöjligt att hålla Eurovision med publik och förmodligen också att samla alla artister från 41 olika länder på samma ställe. Däremot tycker jag att det är tråkigt att man inte tar tillfället att genomföra en annan form av tävling, säger hon, och fortsätter:

– Man hade kunnat tänka sig en lösning där artister uppträder via länk eller till och med spela upp klipp från de nationella uttagningarna. Hade man kört så i år hade tävlingsaspekten blivit mindre viktig.

Fahls tankar om att koppla ihop deltagarländerna via länk delas av Christer Björkman, som anser att alternativa lösningar borde ha diskuterats mer.

– Jag tänker att man hade kunnat sitta i en studio med max tio personer i Stockholm och varit länkade till Rotterdam. Vi hade kunnat tävla, antingen via en liten scen i vår studio eller att alla hade gjort en musikvideo. Det hade varit genomförbart, och jag tycker att det hade varit ett alternativ för att fortsätta förena Europa, särskilt i en stund som denna, säger han.

Tävlingen skulle ha ägt rum den 12–16 maj.

Filip Joelsson/TT

Patrick Stanelius/TT

ANNONS

Björn Berglund/TT

Eurovision arrangerades för första gången 1956 och hette då Eurovision Song Contest Grand Prix. 1968 försvann de två sista orden från arrangemangets namn.

Irland har vunnit flest gånger, nämligen sju.

I fjol vann nederländske Duncan Laurence, vilket innebar att tävlingen skulle ha ägt rum i Rotterdam inför en tv-publik som enligt beräkningar skulle ha haft 200 miljoner tittare.

Här har Eurovision avgjorts de senaste åren:

2019: Tel Aviv, Israel

2018: Lissabon, Portugal

2017: Kiev, Ukraina

2016: Stockholm, Sverige

2015: Wien, Österrike

2014: Köpenhamn, Danmark

2013: Malmö, Sverige

2012: Baku, Azerbajdzjan

2011: Düsseldorf, Tyskland

2010: Oslo, Norge

ANNONS