Grunden för en världsindustri lades i Halmstad

Visste ni att gymmet som idé föddes i Bårarp utanför Halmstad? Och att mannen som uppfann det var nära att få Nobelpriset för sin innovation? Eller att ett antal av hans träningsmaskiner gick till botten med Titanic 1912? Det här är historien om Gustaf Zander, nu sammanfattad i boken ”Gymmets fader”.

ANNONS
|

Redan för 3 000 år sedan fanns det en form av utegym i det antika Persien där folk uppmuntrades att hålla sig i form. På den tiden var det dock mer yogaliknande träning där man bland annat använde sin kroppsvikt. Det skulle dröja tusentals år innan människors träning började likna det vi har i dag.

Grunden för de moderna träningsmetoderna lades faktiskt i Bårarp, Rävinge, strax norr om Halmstad. Här grundade systrarna Hilma och Emelie Zander ett flickpensionat år 1855. Två år senare anslöt även deras bror, läkarstudenten Gustaf Zander.

Gustaf Zander skulle ta hand om flickornas gymnastik, men de upplevde den som ganska trist. Zander, som var en minst sagt innovativ herre, kom då med lösningen.

ANNONS

– Han kom på nya idéer, en form av stationer med olika moment. Flickorna uppskattade det på ett annat sätt och han märkte att de blev starkare och friskare. Han byggde små, enkla apparater som de använde i träningen, säger Bengt Sandberg.

Sandberg är en mångårig ergonom och sjukgymnast som dessutom har forskat om gymkulturens historia. Han har gett ut boken "Gymmets fader" där han berättar om Gustaf Zanders innovationer för över 150 år sedan.

– På den tiden hette det ju inte gym, men allt är ändå kompatibelt med det vi har i dag. Alla världens gym är barn till gymmets fader Gustaf Zander, säger Bengt Sandberg.

Prototyperna som Zander byggde på flickpensionatet i Bårarp blev en succé bland flickorna. När pensionatet 1862 flyttade till Partille fortsatte Zander, som vid det laget var färdigutbildad läkare, att utveckla sina maskiner.

Gården i Bårarp finns fortfarande kvar ännu i dag. Bengt Sandberg var där för två år sedan och fick då lov att komma in, och på vinden kunde man fortfarande se spår av den träningsanläggning som Gustaf Zander alltså bedrev där i mitten av 1800-talet.

– När de flyttade sin verksamhet tog de bara med sig det som var löst. Allt som satt i väggar och tak finns kvar, så man kan exempelvis fortfarande se var det har suttit någon form av enkel dragapparat, säger Sandberg.

ANNONS

Zandermaskinerna var inte likt något annat på sin tid och blev så småningom även en världssuccé. Maskinerna exporterades till 38 länder världen över och fanns bland annat i gymmet på Titanic.

– Zanders resa hade ju börjat redan i mitten av 1800-talet, så när Titanic skulle åka på sin färd 1912 så var hans gymmaskiner jättestora. De har redan fått en hög renommé. Faktum är att när fartyget hamnade på havets botten så var det mest intakta gymmet och bassängen.

Hans succé hade kunnat bli ännu större. Det fanns under tidigt 1900-tal ett väldigt stort intresse kring hans gymmaskiner och tyska läkare, som var väldigt ansedda på den tiden, kampanjade för att han skulle få Nobelpriset, och det hade han troligtvis fått om inte första världskriget kommit emellan och lagt sig som en blöt filt över tillvaron. Pengarna behövdes helt plötsligt på andra håll och allt mindre investerades i friskvård.

Så småningom kom dock intresset tillbaka en tid efter depressionen 1929. Friskvård blev populärt igen och på 1950-talet blev det även populärt med träningsmaskiner igen. I modern tid är gymkulturen utbredd i samhället och nya gym poppar upp som kantareller framåt höstkanten.

Prototyperna som Zander byggde i Bårarp var alltså förlagan till dagens moderna maskiner och han kan med all rätta kallas för gymmets fader. Och då är det ju inte konstigare än att Bårarp blir gymmets Betlehem.

ANNONS
ANNONS