Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Mynt på trappen ett varsel

Nyligen har flera grannar på Mickedala hittat mynt på trappen. – Sådana mynt ska man plocka upp. Det är ett modus för inbrottstjuvar, säger Christer Fuxborg, vid polisen.

När det är semester och långhelger håller sig tjuvarna framme. Och när du är i sommarstugan kan de i värsta fall vara hem hos dig.

Ett sätt att kontrollera om en bostad är tom, för dem med oärligt uppsåt, kan vara att lägga något på trappen och se om det ligger kvar följande dag.

– Man lägger en slant på uppfarten eller trappuppgången. Det är ett modus som används, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg.

I det här fallet anmäldes inte fyndet till polisen. Personen som gjorde den illavarslande upptäckten valde i stället att prata med sina grannar, som det visade sig hade råkat ut för samma sak.

Grannsamverkan är viktig för att förebygga brott. Men det är inte heller fel att höra av sig till polisen vid liknande händelser – även om ingenting har hänt ännu.

– Det är ett tips och kanske en signal om att något är i görningen, säger Christer Fuxborg, som samtidigt framhåller grannarna som en stor trygghetsfaktor för den som är bortrest.

– När man reser bort så är det bra att säga till grannarna och be dem hålla uppsikt, kanske tömma brevlådan, eller vattna blommorna och se så att allt är lugnt, säger han.

Men man ska inte basunera ut sin semesterresa till alla. Då finns risken att man säger välkommen till tjuven.

– Det kanske inte är lämpligt att exempelvis skriva i sociala medier när man ska resa bort, säger Christer Fuxborg.