Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Monika Häägg skriver för ­vuxna i sin sjunde bok

Barn- och ungdomsförfattaren Monika Häägg, Halmstad, har kommit ut med sin sjunde bok. Men den här gången vänder hon sig till vuxna läsare.

Berätta lite om boken .

– Den heter ”Augustimörker” och är lite av en kriminalroman, men med feel good. De två oskiljaktiga vännerna Gurlie och Harriet är nyblivna pensionärer som lever ett stillsamt liv i var sitt hus med uppvuxna trädgårdar. De läser böcker, plockar svamp och gör cykelutflykter tillsammans. Plötsligt börjar det hända saker. Den ena kvinnans katt försvinner, den andra får ett brev från sin exmake som bor i Grekland och vill flytta hem till Sverige med mellanlandning hemma hos henne. Skrivna lappar med nazistiska uttalanden dimper ned i brevlådorna och några grannar försvinner. Det finns kopplingar mellan lapparna, Grekland och de försvunna grannarna. Och faktiskt inträffar det ett mord, men boken är ändå inte blodig.

Utspelar sig dramat i Halmstad?

– Platsen är en fiktiv liten stad, men den har vissa likheter med Halmstad. Gurlie och Harriet är två kvinnor som finns överallt. De är hämtade från alla karaktärer som jag har mött här i livet och är snarlika någon som man känner.

Du har skrivit för barn och ung domar tidigare, varför vuxna nu?

– När jag kom på historien såg jag att den var för vuxna. Jag har ju tidigare skrivit för ungdomar, som till exempel boken ”Solbarnet”. Men jag vet att den har lästs av många vuxna också.

Är det skillnad att skriva för barn och vuxna?

– Ja, yngre orkar inte läsa långa miljöskildringar och texten får inte vara för poetisk. Meningarna i barnböcker måste vara kortare och enklare. I vuxenböcker kan jag dra på mera och skriva vad jag själv tycker. Det är som att agera i direktimprovisation.

Vad gör du när du inte skriver?

– Jag gör författarbesök på bland annat skolor. Tidigare var jag inom teatern som verksamhetsledare för Kvartersteatern. Men vid min ålder, jag är 61 år, vill jag göra det som är allra roligast och då väljer jag författarskapet. Den senaste tiden har flera av mina böcker kommit ut i pocket som har medfört en rad bokutgivningar. Dessutom arbetar jag med en historisk roman som utspelar sig på 1000-talet när Halmstad låg i Övraby. Den skriver jag på till och från efter många år av research. Förhoppningsvis blir den färdig någon gång.