Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Modelljobbet blev det stora lyftet för Nicoline

Parisäventyret började i moll och slutade i dur. Den första värdfamiljen brydde sig inte om henne. Den andra blev nästan som hennes egen familj hemma i Halmstad. Som grädde på moset kom Nicoline Artursson in i modellbranschen.

Hon skiner som solen när vi träffas. Efter ett år i Paris har Nicoline kommit hem till Halmstad med många både dåliga men också helt fantastiska erfarenheter i bagaget.

Hon läser normalt samhäll/ekonomi på Kattegattgymnasiet men ville prova nya utmaningar. Det blev Svenska skolan i Paris med samma inriktning. Familjen fick stå för kostnaderna, för något inackorderingsbidrag får man inte när man väljer att läsa detta program utomlands.

Förväntningarna var stora i augusti förra året när hon som 17-åring tillsammans med ett 60-tal andra elever från Sverige stod och väntade på att få träffa sina värdfamiljer.

– Sedan kom min värdmamma och hennes son. Jag, mamma, pappa och min lillebror åkte med dem hem till ett stort hus utanför stan. Hon var lite stel i början, men bjöd på vin. Det verkade helt okej.

Nicoline berättar om värdfamiljens vilda döttrar som hade fester var och varannan dag som varade till långt in på småtimmarna. Hon blev störd och kunde inte sova ordentligt. Familjen brydde sig heller inte om henne överhuvudtaget.

– Det slutade med att jag mådde dåligt. Jag berättade inget i början utan tänkte att det skulle bli bättre men det blev det inte, och mina betyg blev lidande.

Hon stod ut hela höstterminen men hade berättat för sina föräldrar om situationen. På jullovet hemma i Halmstad var hon i valet och kvalet om hon skulle återvända till skolan. Då fick hon besked om att hon kunde bo hos en annan familj mitt inne i Paris.

– Den nya familjen var toppen. Det var som min egen familj här hemma och de gjorde allt för mig. Jag blev gladare och var mer motiverad i skolan.

I februari satt Nicole på ett köpcentrum i Paris då en kille och tjej kom fram till henne och frågade om hon ville bli modell hos klädföretaget Abercrombie & Fitch på Champs-Élysées. Stället använder modeller i stället för butiksbiträden och de tjejer som besöker butiken blir plåtade tillsammans med en supervältränad modellkille.

Nicole började i maj och jobbade där tills hon skulle åka hem i förra veckan. Under våren gjordes intervjuer med henne och hon fick lära sig om företaget. Många av killarna är proffsmodeller som jobbar för Gucci, Dior och andra stora märken. Även några av tjejerna är elitmodeller. Paris fotografer kommer ständigt in för att ”norpa” åt sig en modell. Alla som jobbar där är helt osminkade.

– Att börja som modell var det stora lyftet, berättar Nicoline.

Hon fick vara med om att festa på Paris största nattklubbar och de som arbetade för Abercrombie fick gratis dricka och satt i vip-avdelningar.

Nicole blev erbjuden flera andra fotojobb och var en av tio finalister av 1 300 som sökte till Modelljakten 2011. Hon åkte till finalen i Köpenhamn i hopp om att vinna ett modellkontrakt, men fick se sig slagen av en annan tjej. Hon har också blivit erbjuden att medverka i franska versionen av tv-serien Bachelorette, men tvingades tacka nej eftersom hon måste börja på Kattegattgymnasiet igen till hösten för att avsluta sina gymnasiestudier.

– Sedan drar jag till Paris. Jag ska åka redan på höstlovet och hälsa på dem på Abercrombie. Jag saknar dem. Vi är som en familj.