Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

På väg till ”OS för militärer”. ”Det här handlar även om att främja fred och bryta barriärer”, säger Mattias Bramstång – här med Sara Miebach och Anna Normann.

Militärer tävlar i Sydkorea

När nästan 9 000 atleter från 110 länder tävlar i militärernas motsvarighet till OS i Sydkorea kommer flera av deltagarna från Halmstad.

I morgon åker en officer från Militärhögskolan Halmstad tillsammans med tre officerare, en specialistofficer och en soldat från Luftvärnsregementet till Mungyeong i Sydkorea för att vara med på Military World Games.

– Det finns militära VM i olika grenar, men det här är mycket större eftersom det bara går vart fjärde år och olika idrotter samlas, säger skytten Anna Normann, som gör sitt tredje Military World Games.

I liggande skytte är hon regerande världsmästare civilt och på militära VM har hon tagit sex medaljer – men något sådant räknar hon inte med nu.

– Jag bröt fotleden i november förra året och har sedan inte kunnat träna ordentligt. Dessutom har jag ramlat och brutit flera revben, vilket påverkar mitt skytte, förklarar Anna.

Med sig har hon bland annat Sara Miebach.

– När jag flyttade hit från Partille för att göra värnplikten hade jag inget att göra på fritiden. Då tog Anna, som var mitt befäl, med mig till skjutbanan, säger Sara.

Före detta ultralöparen Mattias Bramstång följer med som ledare åt de fem svenska maratonlöparna.

– Vi svenskar har ingen medaljchans eftersom andra länder har elitidrottare som de gett militära grader, men vi ska ändå visa bra resultat i klassiska grenar som fäktning, orientering och olika typer av militär femkamp, säger han.

Från Halmstad tävlar Anja Lind i militär femkamp och David Broms i triathlon. Totalt är det över 100 svenska deltagare.